Belföld

Cigány diákok mentorai cigányoztak Szegeden

Egy közösségépítő portálon felelőtlenül cigányoztak azok a szegedi tanárok is, akik egy, a roma diákokat segítő mentor program résztvevői; azt hitték, nem nyilvános fórumon jelennek meg a szövegeik - írta a Délmagyarország című napilap.

A lap beszámolt arról, hogy olyanok is vannak köztük, akiknek azért kreáltak általános iskolai állást, hogy mentorként segítsenek beilleszkedni új iskoláikban a volt “mórás” roma tanítványaiknak.

Az iskolát az előző tanévben azért zárták be, hogy megszűnjön az elsősorban roma diákokat oktató intézmény különállása, a diákokat a város 11 iskolájába irányították néhány egykori tanáruk kíséretében. Azért, hogy mentorként továbbra is segíthessék tanítványaik fejlődését, végtére ők ismerik legjobban a gyakran többszörösen hátrányos helyzetű diákokat.

A szegedi deszegregációs program – a vásárhelyivel együtt – azóta országos jó hírre tett szert. Az újság megkereste az egyik érintett tanárnőt, akit miután szembesítettek a nyilvános levelezés tartalmával, úgy nyilatkozott, hogy ők “csak átvették” más fórumozók szóhasználatát, amikor orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, c-nek nevezték szövegeikben a romákat. Egy másik érintett szerint butaság volt a cselekedetük.

A szegedi önkormányzat oktatási irodájának vezetője, Kardos János erre úgy reagált, hogy több tíz millió forintért létesítettek 16 és fél álláshelyet az egykori iskola volt pedagógusainak. Ha úgy tetszik, azért van állásuk a nagyvárosban – ahol 500 pedagógusnak egyébként nincs munkahelye -, hogy a roma tanulókat segítsék. Ha beigazolódik, hogy valóban éppen a mentorként működő pedagógusok képesek ilyen szövegeket „kibocsátani”, akkor ezzel bebizonyították saját alkalmatlanságukat. Arról tájékoztatott, hogy a fenntartó önkormányzat intézkedése nyomán fegyelmi vizsgálatok indulnak azokban az iskolákban, ahol a fórumozó volt mórás tanárok tanítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik