Belföld

Sólyom nem megy el a nemzeti csúcsra

A köztársasági elnök nem kíván részt venni a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcson – közölte Sólyom László köztársasági elnök Ammánban magyar újságírókkal.

A miniszterelnök által összehívott tanácskozás „nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik” – fogalmazott az államfő annak kapcsán, hogy szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemzeti csúcs összehívását szorgalmazta, amelyre a közjogi méltóságokat is meghívta.

Sólyom László kiemelte: örömmel hallja, hogy a pénzügyi válság elhárítása, illetve a következmények enyhítése összefogásra készteti a parlamenti pártokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy súlyos fenntartásai vannak a nemzeti csúcs néven összehívott tanácskozással kapcsolatban.

Elmossák a felelősséget

Emlékeztetett, a miniszterelnök azt a feladatot szabta ennek a tanácskozásnak, hogy alkossa meg a nemzeti felemelkedés programját, s ezzel összefüggésben kifejtette: nem lehet tudni, hogy voltaképpen mi ennek a programnak a természete, vajon kötelező jelleggel bír-e, hiszen azok, akik részt vesznek benne, semmilyen felhatalmazással nem rendelkeznek arra, hogy bárkire nézve kötelező döntést hozhassanak.

Ez a program nem lehet más, mint jó tanács a kormány számára – fogalmazott Sólyom László, majd hozzátette: azt sem tudjuk, hogy mi van akkor, ha a résztvevők különféle, eltérő véleményeket képviselnek.

“Általában ezekben a válságos időkben azt tartom fontosnak, ha a felelősségeket nagyon tisztán tartjuk” – jelentette ki az államfő. Hozzátette: egy ilyen formátlan tanácskozás inkább elmossa, mintsem kirajzolja a felelősségi viszonyokat. Véleménye szerint éppen ilyen probléma az, hogy milyen feladatot bízna a miniszterelnök erre a testületre.

Nem is értenek hozzá

Sólyom László kifejtette: ennek a testületnek, amelynek nincsen megfelelő információja, nincsen megfelelő szakértelme, dönteni kellene abban, hogy mikor vezessük be az eurót, milyen legyen a nyugdíjrendszer jövője, feladatul szabták számára az egész szociális rendszer reformját, az önkormányzati rendszer megreformálását, a pártfinanszírozás kérdésének megoldását.

Csupa olyan kérdés, melyben 18 év alatt egyetlen kormány nem tudott igazából cselekedni, csupa olyan kérdés, melyben nem volt egyetértés 18 év alatt – hangsúlyozta.

Az államfő felvetette: hogyan lehet azt elképzelni, hogy egy nem szakértő testület megfelelő szakértői háttér nélkül ezekben felelős, erkölcsileg kötelező döntést tudna hozni?

Sólyom László közölte azt is: a betétek biztosításáról szóló törvényt, amit hétfőn fogadott el a parlament, még kedden, Jordániából ki tudja hirdetni.

A köztársasági elnök kivételével Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására eddig minden már válaszolt meghívott igent mondott; a parlamenti pártok közül jelen lesznek a nemzeti csúcson az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Fidesz politikusai is, a KDNP azonban még nem alakította ki álláspontját.

A Miniszterelnöki Hivatal 61 meghívót küldött ki a szombati találkozóra, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik