Belföld

Péntektől nem kell vízum az USA-ba?

Magyarország öt másik aspiráló országgal együtt akár már péntektől részese lehet az amerikai vízummentességi programnak; George Bush elnök aznap tesz ünnepélyes bejelentést a Fehér Házban - tájékoztott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet.

Az MTI előző napi washingtoni értesülését megerősítve a nagykövet kedden elmondta: a Fehér Ház jelezte a diplomáciai képviseletnek, hogy pénteken ünnepélyes bejelentés lesz.

“A Fehér Házban Bush részvételével nyilvánvalóan egy végső bejelentés lesz” – mondta, s hozzátette: lehet, hogy a bejelentés azonnali hatályról szól majd, vagy arról, hogy valamilyen későbbi dátummal léptetik életbe a rendszert. Mint megjegyezte, egy elnöki bejelentésnél célszerű “egy nem túlságosan messzi időpontot megjelölni”.

Somogyi Ferenc elmondta: Bush bejelentése egy hosszú folyamatot zár le, és az adminisztráció a kezdetektől fogva úgy kezelte ezt a kérdést, amelynek megoldása Bush-elnök politikai hagyatékának része.

“Ez a rendszer az ő elnöksége idején mindenképpen működő lesz” – mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy az egyetlen problémát a magyarok számára már csak az jelentheti, hogy az elektronikus regisztrációs rendszer magyar nyelven egyelőre nem hozzáférhető.

De ezen hiányosság ellenére a magyarok is azonnal használhatják majd az előzetes bejelentkezési rendszert, csak angolul kell kitölteniük az internetes kérdőívet. “Arra még egy kicsit várni kell, hogy a magyar nyelv is bekerüljön a rendszerbe” – mondta.

A nagykövet kifejtette: a vízummentességi rendszerhez való csatlakozás amerikai-magyar viszonylatban “tulajdonképpen az egyetlen bilaterálisnak mondható probléma megoldását jelenti”.
Somogyi Ferenc szerint a vízummentességi programhoz való csatlakozás nyomán “nem feltétlenül fog látványosan emelkedni az Egyesült Államokba utazók száma”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik