Belföld

Nincs egység a nemzeti csúcsról

Már a nemzeti csúcs összehívásában sincs egység a politikai erők között: Sólyom László nem megy el, a Fidesz elnöke szerint pedig épp a kormányfő programja jelent veszélyt az országra. Gyurcsány szerint viszont nem sértegetni kell egymást, hanem megegyezni.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ebben a helyzetben hogyan tud segíteni Magyarországnak – reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra, hogy Sólyom László államfő bejelentette, nem vesz részt a kormányfő által szombatra összehívott nemzeti csúcson.

A jordániai látogatáson tartózkodó Sólyom László kedden azt nyilatkozta újságíróknak, hogy nem kíván részt venni a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcson, mert egy ilyen tanácskozás “nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását”, technikailag nem célravezető, “az állam nem így működik”.

Orbán Viktor kijelentéseire reagálva a miniszterelnök azt mondta: a jelenlegi helyzetben nem birkózni, nem legyőzni, nem bántani és sérteni kell egymást, hanem együtt kell működni. (A Fidesz elnöke korábban azt mondta, hogy nem a pénzügyi válság, hanem a kormányfő 12 pontos megszorító csomagja az igazi veszély).

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország közjogi, államjogi berendezkedését nem kívánják megváltoztatni, a nemzeti csúcs nem veszi át sem a parlament, sem a kormány, sem az OÉT feladatát. A kormányfő szerint a fórum az összefogás megteremtését segíti, azt, hogy létrejöjjön egy olyan “társadalmi-gazdasági megállapodás, amelyre Magyarországnak ebben a helyzetben szüksége van”.

Amerikával példálózott

Én azt látom, hogy Európában, az Egyesült Államokban ilyen helyzetekben a kormányzó erők és a társadalmi partnerek keresik a tárgyalás, megállapodás lehetőségét – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte a nemzeti csúcs ennek a lehetőséget teremti meg azok számára, akiknek fontos, hogy részt vegyenek ezen a tárgyaláson.

“Nem tartom alkalmasnak a pillanatot arra, hogy folytassuk a korábbi vitákat” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: ha a kormánytól kérik, hogy gondolja át, miben kell változtatni, akkor ő erre nyitott. Szerinte mindenkinek végig kell gondolni, hogy az eddigi politikája és retorikája folytatható-e.

“Nemzeti kihívással állunk szemben, nem birkózni, nem legyőzni, nem bántani és sérteni kell egymást, hanem együtt kell működni, szerintem ez ma a hazafias parancs. Én magam így fogok viselkedni” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az önkormányzatok elmennek

A legnagyobb önkormányzati érdekképviseleti szervezet, az 1743 tagot számláló Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) részt kíván venni a kormányfő által kezdeményezett, szombatra tervezett nemzeti csúcstalálkozón.

A Molnár Gyula elnök által jegyzett közlemény írói úgy fogalmaznak: ma ismét egyre fontosabb, hogy a politika vegye figyelembe az önkormányzatok véleményét, és ne hozzon döntéseket annak ismerete nélkül. A TÖOSZ készen áll arra, hogy tevékenyen hozzájáruljon a felemelkedés programjának kialakításához.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke részt vesz a nemzeti csúcson.

Az Ab elnöke nem

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke, Paczolay Péter megtisztelő gesztusnak nevezte a miniszterelnöknek írt levelében, hogy meghívta a nemzeti csúcsra, de egy régebben rögzített külföldi elfoglaltsága miatt nem vesz részt a találkozón.

Paczolay nemcsak korábban rögzített külföldi programja miatt nem tud részt venni a találkozón, hanem azért sem, mert elvi fenntartásai vannak, amelyek ezen túlmenően is lehetetlenné teszik a részvételét.

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök nem megy el a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcsra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik