Belföld

Nem titkolózhat a paksi atomerőmű

A Fővárosi Bíróság keddi, elsőfokú ítéletében arra kötelezte az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH), hogy a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavarából származó sérült fűtőelemek kezelésére vonatkozó stratégiát teljes terjedelmében juttassa el az Energia Klubnak.

Az OAH korábban azért tagadta meg a teljes dokumentum átadását a civilszervezet részére, mert álláspontja szerint az a paksi erőműre vonatkozó üzleti titkokat tartalmazott.
Az ítélet ellen az OAH fellebbezhet.

Schiffer András, a Védegylet munkatársa, aki az Energia Klub jogi képviseletét ellátja, elmondta: azért tartja jelentősnek ezt az ítéletet, mert a bíróság kimondta, hogy a környezetre vonatkozó információk nyilvánosságra hozatalát üzleti titokra hivatkozva nem lehet megtagadni.

Hozzátette, hogy az Energia Klubnak ez a harmadik peres eljárása az Atomenergia Hivatallal, de az első azóta, hogy a környezetvédelmi törvényt 2005-ben módosították.
Czottner László, az OAH jogtanácsosa az MTI kérdésére elmondta: a hivatal később dönt arról, hogy az ügyben benyújtanak-e fellebbezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik