Belföld

Kapcsolódási pontokról szól a magyar-román kormányülés

Jövő év végére összeköthetik a román és a magyar gázhálózatot, a villamosenergia-rendszereket már idén év végétől megosztja egymással a két ország - jelentette be a kormányszóvivő kedden. Budai Bernadett erről a román-magyar kormányülés kapcsán beszélt.

“Akár már 2009 végére megvalósulhat a gázvezetékek összeköttetése. Itt lényegében a Szeged-Arad gázvezeték megépítéséről van szó” – mondta a kormányszóvivő. Budai Bernadett hozzátette, hogy az erről szóló megállapodást már nyáron aláírták a két ország gázszállító cégei.

A gázhálózatok jövő évi összekötése mellett már idén megvalósulhat a magyar és a román villamosenergia-hálózat összekötése, ehhez már minden feltétel adott. Erről is szó lesz a jövő keddi közös kormányülésen – mondta Budai Bernadett.

Fejlesztenek

A kormányülésen nyilatkozatot ír alá a két kormány arról, hogy 2013-ig 250 millió eurót költenének majd a közös határ menti fejlesztésekre. A program első pályázatait hamarosan ki is írják – tette hozzá.

A témák között szerepel az infrastruktúra-fejlesztés is. Szó lesz egyebek mellett az autópálya-összeköttetésekről és a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonatról is. A gyorsvasút megépítéséről szóló pályázatot már 2009 márciusában benyújthatja Ausztria, Magyarország és Románia Brüsszelnek – hangsúlyozta.

Mátyás-felújítás

Várhatóan döntés születik a kolozsvári Mátyás szoborcsoport felújításáról, a rekonstrukció jövő nyárig meg is valósulhat. A munkálatokat fele-fele arányban fedezi a két ország – tette hozzá.

A közös kormányülésen kiemelt téma lesz a kisebbségek ügye, ezen belül is az iskola-felújítások kérdése – mutatott rá Budai Bernadett.

Szó lesz a környezetvédelemről is: a kormánytagok egyebek mellett tájékoztatót hallgatnak meg a verespataki aranybányáról – mondta a kormányszóvivő.

A magyar-román kormányülést negyedik alkalommal rendezik meg. Az első két évben a két fővárosban, tavaly pedig Nagyszebenben egyeztetett a két kormány.

A Fidesz támogat

Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa k hangsúlyozta: pártja támogatja a gázhálózatok összekötését.
“Közép-Európa kapcsolati hálójának kiépítése alapvetően biztonsági kérdés, ezért támogatjuk mind a horvát, mind pedig a román irányba történő együttműködési próbálkozásokat” – hangsúlyozta a politikus.

Különösen fontosnak nevezte, hogy az egységes európai energiapiac megszületéséhez minél nagyobb mértékben összekössék a gázvezetékeket Európában. Mint mondta, így tud az Európai Unió egységes szereplőként fellépni olyan eladókkal szemben, mint Oroszország.

Egy sokkal nagyobb volumenű közép-európai együttműködésre lenne szükség ahhoz, hogy a térség valóban biztonságban érezhesse magát – mondta Németh Zsolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik