Belföld

Hideg vízben fürdenek a tatabányai adósok

A melegvíz-szolgáltatás kikapcsolásával folytatja a tatabányai távhőszolgáltató a hátralékok növekedésének megállítására tett intézkedéseit - mondta el a társaság hátralékkezelési csoportjának vezetője.

A meleg víz a mérőórákkal felszerelt lakásokban tartozás esetén a távhőtörvény előírásai szerint kikapcsolható. Csak 100 ezer forintos hátralék felett kezdeményezik az intézkedést, amely Tatabányán 800 lakást érint. A tartósan nem fizetők tartozása fejenként több százezertől másfél millió forintig terjed – tette hozzá Takács Istvánné.

A beavatkozás során a szerelők elviszik a távhőszolgáltató tulajdonát képező mérőórát, és „ledugózzák” a csöveket. Ha nem tudnak bejutni a lakásba, a jegyző hatósági segítségét kérhetik. Ilyen esetben a tulajdonosra bírságot rónak ki, amelynek összege 100 ezer forint is lehet.

Ezt megelőzően, a hónap elejétől a Komtávhő Zrt. a fűtést kapcsolta ki 85 hőmennyiségmérős lakásnál, ahol a lakók egyedileg is szabályozhatták volna az energiafelhasználást. Az intézkedés hatására a tartozások felét vagy azonnal kifizették, vagy részletfizetési megállapodást kötöttek a szolgáltatóval.

A tatabányai távhőszolgáltató, a Komtávhő Zrt. 22 500 fogyasztót lát el fűtéssel és meleg vízzel. Minden második ügyfél kap távhőtámogatást, ennek összege évente meghaladja a félmilliárd forintot. Tatabányán a fűtés hődíja 2007 márciusától három alkalommal emelkedett, a növekedés a novemberre tervezett díjemeléssel eléri a 35 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik