Belföld

Gyurcsány újabb négy pontja

Négypontos javaslatot terjeszt a magyar kormány az Európai Unió állam- és kormányfői elé Brüsszelben, ahol szerdán tárgyalnak a nemzetközi pénzügyi válság okozta teendőkről - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció utáni tájékoztatón, ahol a szombati nemzeti csúcs előkészítését vitatták meg.

A politikai kohéziós szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára kívánja megváltoztatni a magyar javaslat – mondta a miniszterelnök. Ezért javasolják azt is, hogy az egyes támogatott programokon belül kisebb legyen a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke.

A második javaslat egy maastrichti kritériumot érint, eszerint recessziós időben függesszék fel a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget, azaz 0-3 százalék közötti hiány esetén szabadon megfogalmazható legyen a költségvetési pálya.

Az Európai Központi Bank, függetlenül attól, hogy egy ország tagja az euróövezetnek vagy nem, ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa az Európai Unió tagjainak esetében – ez a miniszterelnök által ismertetett harmadik javaslat.

A negyedik javaslat már korábban ismert volt, eszerint a pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes EU-szabályozásra van szükség – jelezte Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik