Belföld

Szabó: hibázott a rendőrség szeptemberben

A rendőrség nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak a 2008. szeptember 20-án egy időben és egymás közelében folyó budapesti megmozdulások résztvevői. Azt sem biztosította, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa. A rendőrség nem tett eleget az említett fontos kötelezettségeinek – állapította meg az állampolgári jogok biztosa.

Szabó Máté ombudsman munkatársai megfigyelőként a helyszínen voltak, amikor a Szabadság téren a demonstráció elveszítette békés jellegét, közvetlen támadás érte a biztosító rendőröket. A rendőrség az elvonulás irányát is megjelölő felszólítás után oszlatta fel rendezvényt. Mindezekre tekintettel a biztos megállapította, hogy alapvető jogot sértő visszásság nem történt, amikor a rendőrség a demonstráció feloszlatása mellett döntött. Az ombudsman azonban hivatalból, külön eljárásban tovább vizsgálja a Hazatérés Temploma előtti rendőri intézkedéseket.

Szabó Máté rámutatott, garanciális jelentősége van annak, hogy az érintettek felismerjék az intézkedő rendőrt. Ezzel kapcsolatban aggályos, megnehezíti az esetleges panaszok előterjesztését, hogy egyes rendőrök a sisak alatt fekete kámzsát viseltek.

Az ombudsman azonban hozzáfűzte, hogy az utóbbi időben több rendőr arcán okoztak égési sérüléseket a rájuk dobott Molotov-koktélok és egyéb pirotechnikai eszközök. Így előfordulhat olyan helyzet, amikor az életük és testi épségük megóvása érdekében kivételesen indokolt lehet lángálló kámzsa viselése. Azt azonban ilyenkor is garantálni kell, hogy a rendőr azonosítható legyen. Erre intenek a 2006. októberi tapasztalatok is, amikor a jogsértések felderítését akadályozta, hogy azonosító nélküli rendőrök kámzsát húztak a fejükre.

Ajánlott videó