Belföld

Pálinkás, Vizi és Glatz elmenne a csúcsra

A Magyar Tudományos Akadémia mostani elnöke és valamennyi még élő elődje elmenne a kormányfő által kezdeményezett nemzeti csúcsra. Indítékaik azonban különböznek.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének kötelessége részt venni egy olyan rendezvényen, amelyet az ország súlyos helyzetében hívnak össze – közölte Pálinkás József, az MTA elnöke a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcs kapcsán. Elmondta, a meghívót még nem kapta kézhez, s így nem ismeri a tanácskozás menetrendjét, sem azt, hogy milyen munkát várnak a grémiumtól, vagy hogy milyen felhatalmazással működik majd a testület. Az Akadémia elnökeként azonban szívesen részt vállal az olyan munkában, amely az ország előtt álló nagy feladatokat hivatott számba venni.

Vízi E. Szilveszter, az MTA előző elnöke, bár eddig szintén nem kapott még hivatalos meghívást, részt vesz a nemzeti csúcson. „Elmegyek, azonban megítélésem szerint a cselekvés órája jött el, s nem a tárgyalásoké, de természetesen ott leszek. Van elképzelésem, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia éveken keresztül különböző anyagokat dolgozott ki, és ezek alapján elmondom, hogy mit látok helyesnek megtenni” – emelte ki Vízi E. Szilveszter.

Részt vesz a nemzeti csúcs munkájában Glatz Ferenc is, aki 1996 és 2002 között volt az MTA elnöke. Úgy gondolom, hogy minden hosszú távú témában és konfliktusban az értelmiségnek és a politikusi garnitúrának össze kell fognia. Ebből a szempontból én nagyon fontosnak tartom ezt a kezdeményezést” – hangsúlyozta Glatz Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik