Belföld

Nemzeti egységkormányt javasol pártjának egy szocialista

Nemzeti egységkormány vagy nagykoalíció létrehozását kellene az MSZP elnökének a nemzeti csúcson indítványoznia - javasolta Tóth Károly szocialista képviselő. Szanyit Tibor azt indítványozta, hogy nulla százalékos növekedéssel tervezzék a jövő évi költségvetést.

Tóth Károly az MSZP-frakció hétfői ülésén azt mondta, hogy a kormány jól vizsgázott, jól kezelte a válságot, helyes és üdvözlendő a nemzeti csúcs összehívása is. A szocialista politikus szerint azonban nagyon értékes előrelépés lenne, ha a nemzeti csúcson az MSZP elnöke kezdeményezné, hogy a nemzetközi pénzpiaci válságból összefogással egy nemzeti egységkormánnyal, vagy nagykoalícióval vezessék ki az országot. A képviselő elmondta: ha ez sikerült, utána kellene azon versenyezni, hogy “egy rendbejött országot ki vezet”.

Szanyi Tibor szocialista képviselő azt javasolta a frakcióülésen, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél, legalább a kiadások vonatkozásában nulla százalékos növekedéssel számoljanak. A politikus azt mondta: a bevételeket felül lehetne tervezni. A nullaszázalékos növekedés tervezésének üzenete az lenne, hogy a magyar kormány a realitások talaján áll, illetve, hogy nem rögzít recessziós törekvéseket sem – tette hozzá. Mint mondta, emellett nem kellene lemondani arról az igényről, hogy legyen GDP-növekedés.

A gazdasági növekedés és a reálbér növekedés “nullára tervezése” mellett Szanyi Tibor a frakcióülésen azt is javasolta, hogy a banki hitelezést, az európai pályázatok finanszírozását is úgy kellene szervezni, hogy azok a cégek, amelyek minimum stabil nullás növekedés tudnak felmutatni, már finanszírozhatóak legyenek. Ez azért lenne fontos, mert az uniós projektek egy részénél növekedést kellett vállalniuk a cégeknek – tette hozzá.

A délelőtti frakcióülésen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik