Belföld

Hétfőn még lesz MDF-frakció

Hétfőn még biztosan létezik az MDF-frakció, mert a képviselőcsoport feloszlására vonatkozó háromnapos határidő csak aznap éjfélkor jár le - közölte az MTI kérdésére vasárnap Szili Katalin. A független képviselők azt állítják, nem tárgyalnak az MDF-fel.

Miután pénteken Vas János kilépett az MDF-frakcióból, Szili Katalin az MTI-nek emlékeztetett arra, hogy a házszabály szerint ezután a párt frakcióvezetőjének, Herényi Károlynak kell megállapítania a képviselőcsoport feloszlását, legkésőbb három napon belül. Ha ezt nem teszi meg, akkor a házelnök rögzíti a feloszlás tényét – tette hozzá.

A házszabály azonban azt nem zárja ki, hogy ez idő alatt újabb képviselőt vegyenek fel a frakcióba, amelynek létszáma így ismét elérheti a tíz főt, és akkor mégsem szűnik meg.

Az Országgyűlés négy független képviselője közül elvileg bármelyik beülhetne az MDF frakciójába.

Gyenesei István sportminiszter szerint a vele kapcsolatos spekulációkra az adhat okot, hogy a 2006-os országgyűlési képviselő-választáson körzetében – Somogy megyében egyedülálló módon – nem indított ellene jelöltetet az MDF, hanem őt támogatták.

Az MTI-nek vasárnap ugyanakkor hangsúlyozta: az MDF-től senki nem kereste meg, és nem is tárgyal velük.

Tóth András volt fideszes képviselő pénteken és vasárnap is úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy keresték ugyan, de nem csatlakozik az MDF frakcióhoz, mert jól érzi magát függetlenként.

Lengyel Zoltán pénteken az MTI-nek azt mondta: nem keresték meg, de ha megkeresnék, akkor sem ülne be az MDF frakciójába.

Almássy Kornél szombaton jelentette be, hogy ha az MDF-ben megismételnék a tisztújítást, és teljes megújulás következne be a párt belső életében, akkor megfontolná azt a lehetőséget, hogy visszatérjen a párt parlamenti frakciójába.

Vasárnap az MTI-nek ezzel összefüggésben elmondta: még senki nem kereste meg a párt vezetéséből, hogy élnének az általa felvetett lehetőséggel.

Vas János a Tisztelet Társasága felszólítására (ez a szervezet delegálta őt a frakcióba az MDF-fel 2006-ban kötött választási megállapodás alapján) pénteken lépett ki a demokrata fórum képviselőcsoportjából, amely így kilenc fősre csökkent. Az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoporttal vágott neki a 2006-os parlamenti ciklusnak. Múlt héten hétfőn 10 fősre csökkent az ellenzéki frakció létszáma, mert a kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik