Belföld

Gyurcsány a nemzeti csúcstól vár megoldást

A korábbi és jelenlegi köztársasági elnököket és kormányfőket, jegybankelnököket, az MTA elnökeit, az OÉT képviselőit és az önkormányzati szövetség vezetőit tömörítő 40-50 fős nemzeti csúcs testületétől azt várja a kormányfő, hogy a lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

Gyurcsány Ferenc azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról. Az indítványokat nyitottan kell kezelni, azaz a csúcs résztvevői megfogalmazhatnak új javaslatokat – tette hozzá.

Gyurcsány a nemzeti csúcstól vár megoldást 1

A pártelnököket is szívesen látná

A miniszterelnök indítványai között szerepel még, hogy a nemzeti csúcs fektesse le a takarékos állami működés feltételeit, garanciáit, emellett az önkormányzati reform elveit, és tegyen ajánlásokat az új pártfinanszírozási rendszerre, segítse javaslatokkal a korrupció elleni fellépést.

A hosszú távú feladatok mellett szükség van arra is, hogy a nemzeti csúcs támogassa az azonnali lépéseket is – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, ezek között van a jegybank elnökével közösen javasolt 12 pont. A kormányfő szerint “hasznos lenne”, ha a nemzeti csúcs segíteni tudna abban, hogy adórendszer napirenden lévő átalakításával kapcsolatos álláspontok közeledjenek egymáshoz.

Mint mondta, a nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit, az Európai Parlament delegációvezetőit.

A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltató és munkavállalói szervezetei. A testület munkájába a kormány szakminiszterei is bekapcsolódnak. A meghívókat hétfőn postázzák.

Egy parancs van, az együttműködésé

A miniszterelnök emlékeztetett arra: a múlt héten Magyarországot is elérte a nemzetközi pénzügyi válság, ezzel párhuzamosan pedig jelentős támadás érte a magyar pénzügyi rendszert. Mint mondta, az egyik feladat az, hogy el kell hárítani a spekulánsok támadását, a másik pedig az, hogy erős, határozott választ kell adni a pénzügyi és esetleg szélesebb gazdasági krízissé alakuló válság következményeire.

“Ilyen helyzetben egy ország számára egyetlen egy parancs van, az együttműködésé ” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A nemzeti csúcs összehívását azzal indokolta: Magyarország nem fogja megengedni, hogy a válság vámszedői károkat okozzanak.

Az MTI azon kérdésére, hogy mekkora lehet az idei további kiadáscsökkentés mértéke, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy a tervezett 0,4 százalékos csökkentés (3,8 százalékról 3,4 százalékra) nagyságrendileg 120 milliárd forintot jelent.

Gyurcsány Ferenc az MSZP soron kívüli kongresszusán kezdeményezte a kormány nevében nemzeti csúcsértekezlet összehívását. A pártelnök azt mondta: ez a társadalmi-gazdasági csúcsértekezlet segítheti a nemzeti összefogást. “Az az igaz hazafi ebben a helyzetben, aki lépést tud tenni a másik álláspontja felé. Azt szeretném, ha csúcson sok ilyet látnék” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik