Belföld

Gyurcsány szerint ma könnyebb egyezkedni az SZDSZ-szel

Gyurcsány Ferenc szerint ma sokkal jobbak a tárgyalás és a megegyezés feltételei és lehetősége az SZDSZ-szel, mint pár héttel ezelőtt. Az MSZP elnöke pártja kongresszusa előtt a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta, a korábbinál nagyobb esélyt lát arra, hogy a költségvetéshez megszerezzék a liberálisok támogatását.

A pártelnök-kormányfő szerint az SZDSZ most éppúgy a politikájának átgondolására kényszerül, mint a kormány, és az ellenzék többi pártja is.

Gyurcsány Ferenc szerint a költségvetés fontos számainak “egyikén-másikán” változtatni kell. Mint mondta, az elmúlt napokban világszerte felismerték, hogy a gazdaság nem a nyáron feltételezett pályán fog haladni. Úgy látja, a válság hatással lesz a növekedésre, az inflációra, az árfolyamra és a bérekre is.

Fontos az együttműködés

A kormányfő szerint a történtek után át kell gondolni, mit lehet tenni az adórendszerben és az állami kiadásokban. Azt hangoztatta, hogy ebben a helyzetben fontos lenne a pénzpiaci szereplők, a munkaadók, a munkavállalók, a parlamenti pártok együttműködése.

Közölte, morális kötelességnek tartja a szombati kongresszus megtartását, mert a kisebbségi kormány irányítására fölhatalmazást kell kérnie pártjától. Jelezte, ő már fél évvel ezelőtt is azon volt, hogy legyen kongresszus, de akkor az elnökségben még nem volt meg ehhez a többsége.

A küldöttek döntenek

Mint mondta, a kongresszuson a küldöttek dönthetnek abban, mit akarnak; kisebbségi kormányzást, előre hozott választásokat, vagy meg akarnak nevezni egy olyan jelöltet, akinek a többség létrehozására nagyobb esélye van, mint neki.

Gyurcsány Ferenc elmondta, a kongresszuson arról fognak beszélni, hogy “a világban zajló zűrzavarban” miként tudják a helyzetet rövid távon stabilizálni, továbbá arról: hosszabb távon mi az az irány, amely megőrzi a liberálisok reformszándékát és ugyanakkor az MSZP szociális elkötelezettségét is.

Úgy fogalmazott, nincs egyetlen, nagy hatóerejű pirula a komoly társadalmi bajokra. Súlyos tévedésnek mondta, hogy az adócsökkentés minden kihívásra válasz, mert az nem felel például arra, hogyan jutnak munkához azok az aktív korúak, akik ma nem dolgoznak.

Befolyás

Gyurcsány Ferenc kifejtette azt is, véleménye szerint a megfigyelési ügy a magyar politikai és gazdasági élet nagyon befolyásos szereplőiről, és a politikai és gazdasági élet fundamentumairól szól.

A kormányfő szerint ezért nem szabad megalapozatlanul vádaskodni, de mint fogalmazott, nincs az a magas tisztség, nincs az a befolyás, barátság, ami alapján bárki is érinthetetlen lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik