Belföld

Kóka sajnálja az MDF-et

Az SZDSZ frakcióvezetője sajnálja, hogy az MDF szavazóit nem képviselheti a továbbiakban önálló frakció – derült ki a politikus közleményéből.

Kóka János szerint Vas János pénteki bejelentése, valamint az elmúlt hetekben nyilvánosságra került lehallgatási botrány nyomán úgy tűnik, különböző hatalmi csoportok szervezett manipulációs kampányt folytattak a Magyar Demokrata Fórum ellen. Emlékeztetett arra, hogy az MDF két évtizedes múlttal rendelkező, rendszerváltó párt és a magyar választók százezrei voksaikkal arra adtak felhatalmazást, hogy az MDF a parlamentben képviselhesse programját.

A liberális frakcióvezető együttérzéséről biztosította az MDF parlamenti képviselőit, és hangsúlyozta: továbbra is bízik abban, hogy a polgári középerők, liberálisok és konzervatívok fontos ügyekben és a piacgazdaság megerősítése érdekében együtt tudnak működni a parlamentben.

Schmuck Andor szerdán jelentette be, hogy a továbbiakban nem működnek együtt az MDF-fel, ezért felszólították Vas Jánost, hogy lépjen ki a frakcióból. Az MDF és a Tisztelet Társasága 2006-ban kötött választási megállapodást, utóbbi szervezet ez alapján delegálhatta a demokrata fórum listájáról Vas Jánost a parlamentbe. Szili Katalin az Országgyűlés elnöke az MTI-nek megerősítette a hírt.

Vas János kilépésével kilenc főre csökken az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen múlt hét hétfő óta az MDF-ből kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben.

A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken. Boross Péter, az MDF képviselője, volt miniszterelnök szerdán azt mondta az újságíróknak, hogy tíz fővel még létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik