Belföld

DBR: nem süllyed tovább a Műegyetem

Nincs veszélyben statikai szempontból a Műegyetem CH épülete; a süllyedés megállt, a keletkezett repedés- és egyéb károkat megtérítik a metróépítők - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság.

A Népszabadság pénteken azt írta: információi szerint kritikus határra ért a Műegyetem vegyészmérnöki és biomérnöki kara CH épületének süllyedése, amelyet a metróalagút és az épület alatti peron építése okoz. A lapnak az egyetem műszaki főigazgatója és a karbantartási osztály vezetője azt mondta, az épület ugyan statikailag valószínűleg stabil, de a repedések és a süllyedések miatt bármikor balesetet okozhat az álmennyezet beszakadása, egy erkély vagy közbülső falak leomlása, esetleg egy közművezeték eltörése.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság pénteken közleményben tudatta: az építkezés kezdete óta végzett helyszíni szemlék szerint a Műegyetem CH épületének süllyedése nem éri el az előzetes állapotfelmérések nyomán megállapított, szakértők által várt határértéket.

„A süllyedés természetes kísérőjelensége a régi épületek közelében zajló mélyépítési tevékenységnek. A Műegyetem esetében az épületre ható munkafázisok befejeztével a süllyedés mértéke folyamatosan csökkent, mára stabilizálódott” – olvasható a közleményben.

Hozzátették: a metróépítés kezdete előtt végzett vizsgálatok idején is voltak repedések és süllyedésre utaló jelek, az építkezés ezeket nyilvánvalóan tovább befolyásolta, de az épület nincs veszélyben. „A 4-es metróval összefüggésben keletkezett – egyébként az előre jelzettnél szintén kisebb – repedés- és egyéb károkat a beruházó és a kivitelező természetesesen megtéríti” – írták. A szemle szerint a bekövetkezett repedéskár is kisebb, mint amire számítottak, valamint a szemle során nem találtak semmilyen károsodást, ami arra utalt volna, hogy csökkent az épület statikai teherhordó szerkezeteinek teherbírása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik