Belföld

Szilvásy szerint már jobban zár az NBH

Az átszervezés óta csökkent a kiszivárogtatások mennyisége a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) - mondta a Hírszerzőnek adott interjúban Szilvásy György tárca nélküli miniszter, aki az UD-üggyel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a kiszivárgások eredetére akkor lehet magyarázatot találni, ha kiderül, hogyan történhetett az, hogy Demeter Ervin egy nappal Dávid Ibolya sajtótájékoztatója előtt már Dávid Ibolya-ügyről beszélt.

Szilvásy György a portálon csütörtökön megjelent anyagban a kiszivárgások mennyiségének csökkenését a szakmai okokból történt szervezeti átalakítással magyarázta. Hozzátette: korábban a sajtóból és a nemzetbiztonsági bizottság ülésein is „szinte érzékelhető” volt, hogy az NBH-tól információkat juttatnak ki politikusoknak. Az átalakítás óta azonban álláspontja szerint sokkal több a találgatáson alapuló kiszivárgás, mint „a tényszerűen alátámasztható”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem kellett volna tájékoztatni Demeter Ervint és Kövér Lászlót arról, hogy őket is érintő lehallgatások zajlanak, azt mondta: ha egy köztörvényes bűnökkel gyanúsított ember ellen irányul a lehallgatás, akit képviselők is felhívnak, akkor nincs tájékoztatási kötelezettség. Hozzátette: aki tájékoztat, államtitoksértést követ el.

Nem onnan

„Meggyőződésem, hogy nem az NBH-tól szivárogtak ki az információk” – fogalmazott Szilvásy György azzal kapcsolatban, hogy tett-e lépéseket a kiszivárogtatás megakadályozására.

Arra a kérdésre, hogy a hivatal felelőssége abban az esetben sem merül-e fel, amikor Dávid Ibolyához jutott el az Almássy Kornél politikai bukását okozó beszélgetés, vagy annak legalább a leirata, azt mondta: kivizsgáltatta ezt, és a vizsgálat negatív eredményt hozott. Hozzátette: az adatgyűjtés év elejétől zajlik, és eddig nem szivárgott ki róla információ.

Előre szaladtak

Szilvásy György szerint a kiszivárgások eredetére akkor lehet magyarázatot találni, ha kiderül, hogyan történhetett az, hogy Demeter Ervin egy nappal Dávid Ibolya sajtótájékoztatója előtt már Dávid Ibolya-ügyről beszélt.

Dávid Ibolya szeptember 12-én, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél – a párt későbbiekben visszalépett elnökjelöltje – érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Demeter Ervin egy nappal korábban, szeptember 11-én hívta fel Bencze József országos rendőrfőkapitányt, akinek már akkor Dávid Ibolya-ügyről beszélt – amint az a főkapitánynak a beszélgetésről készített, s később nyilvánosságra került feljegyzéseiből kiderült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik