Belföld

Mégis lehet orvoslátogatói díj

Módosítják a kórháztörvényt, és az alkotmánybírósági határozattal eltörölt orvoslátogatói díj, a testület döntésének megfelelő kiigazítások után visszakerül a jogszabályba – mondta Kökény Mihály a Népszabadságnak.

A parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke úgy nyilatkozott: a hamarosan a parlament elé kerülő csomag részeként módosítanak két korábbi, Molnár Lajos-féle reformtörvényt: a gyógyszer- és a kórházkarcsúsító jogszabályt, valamint arról döntenek, hogy miként bontják hét kicsi hivatalra az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP).

A kormány a salátatörvény-tervezettel módosítaná az egészségbiztosításról szóló törvényt is. Az egészségbiztosító hét kis szervezetre való bontásához – Kökény Mihály szerint – nincs szükség törvénymódosításra. A kormányzat ugyanis lehetőséget adna arra a “kis oep-eknek”, hogy a szolgáltatások bizonyos részét a minőséget is garantáló ellátóktól vegyék meg.

A Népszabadság úgy tudja: a jövőben a súlyponti kórházaknak a 24 órás sürgősségi ellátás biztosítása mellett szakmai módszertani feladatokat is vállalniuk kell. Az OEP adatai szerint a súlyponti kórházak nagyobb arányban vesznek részt a súlyos betegek ellátásában, mint amennyire azt a jelenlegi finanszírozásuk lehetővé tenné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik