Belföld

Fidesz: eljárt az idő az adótörvény-javaslat felett

A Fidesz szerint a kormánynak vissza kellene vonnia az adótörvény-javaslatait és a költségvetési előterjesztést, mert alkalmatlanok arra, hogy reagáljanak a világgazdasági folyamatokra - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke.

Az adótörvények és a költségvetés felett „eljárt az idő”, még teljesen más helyzetben készültek, és más forgatókönyveket vázoltak fel 2009-re, mint amire a jelenlegi helyzetben szükség lenne – közölte sajtótájékoztatóján a politikus. Példaként hozta fel, hogy a kormány 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol a költségvetésben, holott már londoni elemzők szerint is „jó, ha jövőre 1-1,5 százalékos lesz a növekedés”.

A Fidesz szerint viszont az új kihívásokra új válaszokat kell adni, ezért azt javasolja, hogy vonják vissza mindkét törvényt – tette hozzá a Fidesz gazdasági kabinetvezetője, aki szerint a pénzügyi válság „ha kimondjuk, ha nem”, mégiscsak elérte Magyarországot.

Varga Mihály azt mondta, jól látható, hogy a világgazdaságban radikális átalakulási folyamatok zajlanak, az energiaválságot élelmiszerválság követte, majd pénzügyi válság és lassan ez reálgazdasági válságba megy át. Szerinte ezekre a kihívásokra Magyarországnak fel kellett volna készülnie, hogy a válság minél kevésbé érintse a lakosságot, és minél kevésbé hasson a gazdaság szereplőire.

A költségvetési bizottság fideszes elnöke a testület csütörtöki üléséről szólva elmondta, megvitatták, hogy a 2007-es zárszámadásban miért keletkezett 450 milliárd forintos különbség a hiányadatok változása miatt. Szerinte a vita tanulsága az volt, hogy a kormány politikai céloknak rendeli alá a gazdaságpolitikát és a költségvetési tervezést, ezzel komoly károkat okozva az országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik