Belföld

Fegyverszünetet javasol az MSZP

Egy 2020-ig tartó megegyezést, politikai, társadalmi, gazdasági megállapodást, „háborúskodás helyett méltányos politikai versengést” kínál az MSZP az országnak a párt a kongresszusi határozati javaslatában.

Az MTI birtokába került dokumentumról a szocialisták szombati soron kívüli kongresszusán szavaznak a küldöttek. A több mint 10 oldalas javaslat szerint – amelyet csütörtökön este kapnak meg a küldöttek – a párt legfelsőbb döntéshozó fóruma megerősítené a miniszterelnök Megegyezés című programjának az alappilléreit, ugyanakkor ebből kiindulva egy 2020-ig tartó program irányait is rögzítené.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a MSZP célja egy „piacgazdasági alapon működő szociális Magyarország” megteremtése. A szocialisták hosszú távú tervei szerint a következő években elsősorban az oktatásra, tudományra és kultúrára költenének többet a nemzeti jövedelem növekedésénél. Az egészségügyre a GDP növekedésével arányosan fordítanának egyre többet, a nyugdíjaknál hosszabb távon is a jelenlegi, az inflációt és a nettó keresetnövekedést azonos arányban figyelembe vevő svájci indexálást tartanák meg, a szociális kiadások pedig megőriznék jelenlegi reálértéküket.

Csökkentenék az elvonásokat

Az anyag szerint a többi területen az állam annyit vállalna, mint ma, mert a nemzeti jövedelem növekedésének nagyobb részét a munkahelyteremtésre, így a gazdasági növekedés élénkítésére tudná fordítani. Véleményük szerint ez a pálya a kiadások kordában tartása és a foglalkoztatás bővítése mellett teremti meg az érdemi adócsökkentés lehetőségét. Számításaik szerint a jövedelmek több mint 85 százaléka húsz százalékos, vagy annál alacsonyabb kulccsal adózhat, és a munkáltatói járulék is erre a szintre csökkenthet. Megszűnhetnének a kisadók és a helyi iparűzési adók is 2020-ra – olvasható a dokumentumban.

A kongresszus elé kerülő határozati javaslat rögzíti, hogy „az MSZP parlamenti frakciója az egyetlen kormánypárti frakció, amelynek ugyanakkor önmagában ma nincs többsége a törvényhozásban”. Éppen ezért a párt politikai, társadalmi, gazdasági megállapodásra törekszik, a társadalmi partnerek széles körének bevonásával. A szocialisták a koalíció felbomlásától függetlenül is úgy gondolják, hogy a baloldal és a liberálisok együttműködése stratégiai jelentőségű volt az elmúlt másfél évtizedben, ennek fenntartása az ország és mindkét párt érdeke.

Nehezen “kezelik” a Fideszt

A dokumentum rögzíti azt is, hogy „Magyarországon emésztő politikai háborúskodás zajlik”: a Fidesz vezetése szerint a szocialisták nem legitimek sem történelmi, sem erkölcsi értelemben, nincs alapjuk a kormányzásra, nem a haza polgárai, hazaárulók és nemzetvesztők. Az ellenzéki párt vezetése miatt politikai vita és küzdelem helyett háború van, a Fidesz vezetői szerint „a politikai rivális pedig gátlástalan eszközökkel is megsemmisíthető és megsemmisítendő ellenfél”. Az erőszak politikája az MSZP-től távol áll, és nehezen találja ennek ellenszerét – áll a tervezetben.

A határozati javaslat elsősorban Gyurcsány Ferenc pártelnök az elmúlt napokban nyilvános fórumokon elhangzott gondolatait tükrözi. A dokumentumot kedden a párt elnöksége megtárgyalta és elfogadta, majd szerdán a Szekeres Imre elnök-helyettes vezette dokumentumszerkesztő bizottság is jóváhagyta. A küldöttek szombaton délelőtt zárt ülésen vitatják meg a határozati javaslatot, amelyhez a párt vezetői is hozzászólnak. Ennek eredményét a miniszterelnök-pártelnök már a kongresszus délutáni, nyilvános szakaszán foglalja össze és értékeli. Az MTI úgy tudja, ezután szavaznak a küldöttek a dokumentumról.

A soron kívüli kongresszus csak ezt a határozati javaslatot tárgyalja, más téma, például személyi kérdés nincs napirenden. Az MSZP országos választmánya jövő hét végén ülésezik, és dönt a 2009 elejére esedékes tisztújító kongresszus dátumáról.

Ajánlott videó