Belföld

Biztonságos a Nestlé kávéfehérítője

A hatósági ellenőrző laboratóriumi vizsgálatok is határérték alatti átlagos melaminszennyezést mutattak ki a Nestlé Coffee Mate elnevezésű kávéfehérítőjében – mondta Süth Miklós.

A szakállamtitkár, országos főállatorvos ismertette: a hatósági vizsgálatra azt követően került sor, hogy a terméket a cég Magyarországon bevizsgáltatta, és az általuk adott mintában a 2,5 milligrammos határérték feletti, kilogrammonként 2,7 milligramm melamint regisztráltak.

A hét elején a termékből a hatóság 15 mintán végzett ellenőrző vizsgálatot. Megállapították, hogy a megvizsgált áruban az átlagos melaminszennyezés mértéke nem éri el a határértéket, Süth Miklós ismertetése szerint a legmagasabb melaminszennyezési érték 1,89 milligramm volt kilogrammonként. Az országos főállatorvos szerint a vizsgálati eredmények ismeretében a Nestlé dönt a hatósági zár alá vett 5,5 tonna kávéfehérítő sorsáról.

A Nestlé maga is bevizsgáltatta ugyanezt a terméket. Három különböző, nemzetközi, ISO-szabvány szerint akkreditált, nagy tapasztalatokkal rendelkező laboratórium egybehangzó véleménye szerint a termék nem tartalmaz kimutatható mennyiségű melamint. Mivel az eredmények eltérőek, a Nestlé keresi a módját annak, hogy erről egyeztetni tudjon a hatóságokkal.

A közlemény szerint a Nestlé bizonyos abban, hogy termékei nem tartalmaznak melaminnal hamisított tejet, és valamennyi terméke biztonságosan fogyasztható. Hozzáteszik: általánosságban elmondható, hogy a melamin az élelmiszerláncban minimális mennyiségben mindenhol megtalálható anyag, mely ilyen alacsony mennyiségben nem jelent veszélyt a fogyasztókra.

Ajánlott videó