Belföld

Szabályoznák a poloskák birtoklását

Az MSZP törvényjavaslatot kezdeményez, amely szigorúan szabályozná, hogy szakszolgálatok által használt technikai eszközöket a szervezeten kívül bárki másnak milyen módon lehessen birtokolni Magyarországon. Erről Tóth Károly (MSZP) beszélt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után.

A testület alelnöke szerint meg kell akadályozni, hogy „törvénytelen eljárásokra” használható technikai eszközöket akár magyar internetes áruházból is be lehessen szerezni.

Tóth Károly kitért arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság a beszámolók alapján megállapította: a szakszolgálatok törvényesen és jogszerűen végezték munkájukat az adatgyűjtési ügyben.

A nemzetbiztonsági bizottság tagjai szerdán meghallgatták a szolgálatok vezetőit és az illetékes minisztert, egy sor kérdésre választ kaptak, de ezek kiértékelésére és állásfoglalásra nem került sor – mondta Gulyás József (SZDSZ).

A bizottság szabad demokrata tagja Tóth Károly (MSZP) szavaira reagált, mert mint mondta, úgy értesült, a szocialista politikus arról beszélt, hogy a testület egy meghallgatást követően állást foglalt arról, hogy minden rendben van, és mindenki körültekintően járt el az adatgyűjtési ügyben.

Gulyás József közölte: az ülésen számtalan aggály vetődött fel az ügy kezelése kapcsán. Véleménye szerint nyilvánvalóvá vált, hogy olyan adatkör megszerzésére irányuló tevékenység folyt egy árnyék-titkosszolgálat részéről, ami jogállamban elfogadhatatlan, másrészt az adatok nyilvánosságra kerülése is vizsgálatot érdemel. Hozzátette: ennek tisztázása a szabad demokraták által javasolt parlamenti vizsgálóbizottság feladata lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik