Belföld

Navracsics: reálgazdasági válság fenyeget

A Magyarországhoz egyre közelebb érő pénzügyi válság bármelyik pillanatban reálgazdasági válsággá alakulhat, amely polarizálhatja a társadalmat, és nehéz helyzetbe hozhatja az amúgy is szerény anyagi körülmények között élőket - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Budapesten, az ellenzéki párt lakótelepi képviselői műhelyének tanácskozásán.

A frakcióvezető szerint a kormánypárti politikusok „válsággenerálással és pánikkeltéssel” vádolják a Fideszt, holott egyre közelebb ér Magyarországhoz az a pénzügyi válság, amely az Egyesült Államokból indult valamikor az év elején. Most már Ausztriából, Németországból, a Benelux államokból érkeznek olyan hírek, hogy a hétköznapi emberek pénzügyi befektetéseit, a bankrendszer egészét érintő problémákról van szó – tette hozzá.

Navracsics Tibor jelezte: nem gondolja, hogy éppen a lakótelepen élők rendelkeznének a legnagyobb bankbetétekkel, de a pénzügyi válság bármelyik pillanatban reálgazdasági válsággá válhat, egy ilyen helyzet pedig polarizálja a társadalmat. Akik jobb anyagi helyzetben vannak, azok valahogyan átvészelik a válságos időket, de a szerényebb körülmények között élők fokozottabb nehézségekkel néznek szembe – mondta.

„Az a válsághelyzet, amely itt gomolyog az ország határainál, és időnként át is jön, valamint az, amelyet az MSZP-SZDSZ-koalíció, majd a kisebbségi kormányzás az elmúlt hat évben előidézett Magyarországon, együttes erővel nehezedik teherként a lakótelepen élőkre” – fogalmazott. A frakcióvezető szerint a Fidesz célja, hogy Magyarország a jövőben ne csak a „kiválasztott keveseké” legyen, hanem mindenkié, a lakótelepeken élőké is.

László Tamás, a Fidesz szakpolitikusa a tanácskozáson arról beszélt, hogy a rendszerváltáshoz képest a lakótelepi lakások rezsiköltsége 38-45-szörösére emelkedett. Míg 1989-ben egy lakótelepi lakásnak évente négyzetméterenként 250-300 forint volt a rezsije, addig 2008-ban csak a fűtés-meleg víz 6500 forintba kerül, a teljes rezsi pedig meghaladja a 11 ezer forintot.

Mint mondta, 1989 óta 63-szorosára növekedtek az energiaárak, amelyek emelésére szerinte az MSZP-SZDSZ-kormány „mindig fogékonyabb volt”. László Tamás hozzátette: az energiacégek tulajdonosi köre és az áremelkedések között összefüggést lehet felfedezni.

A fideszes képviselő arról is besszélt, hogy a szociális problémákat, így a díjtartozások vagy az egyfős nyugdíjas háztartások problémáit a jelenlegi panelprogram meg sem kísérli feloldani. László Tamás elvesztegetettnek tartja a panelprogram utóbbi 5-6 évét, szerinte ezzel az időszakkal és az elköltött pénzekkel el kell számolnia a kormánynak, mert egyes esetekben az „állami pénzek hűtlen kezelése” vetődik fel. A politikus szerint a panelprogramban bevett 5-7 centiméteres szigeteléssel csupán a 30 évvel ezelőtti állapotban konzerválják az épületeket, holott például Németországban 15 centis szigetelést írnak elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik