Belföld

MSZP: dupla családi pótlék az örökbefogadott gyermekek után

Dupla családi pótlék járhat azoknak, akik fogyatékkal élő gyermeket fogadnak örökbe - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán.

Dupla családi pótlékot kapnának azok is, akik hosszabb ideje örökbe nem adott gyermeket fogadnak örökbe – közölte a politikus. Török Zsolt elmondta, hogy a három évnél idősebb gyermek örökbefogadása esetén a gyes legalább fél évig járna.

Még vita folyik arról, hogy a gyest a gyermek hány éves koráig lehetne igénybe venni – jegyezte meg. A törvénytervezetekről jelenleg közigazgatási egyeztetés folyik, várhatóan ősz végén kerülhet a Ház elé. A rendelkezések 2009. január elsején lépnének hatályba.

Török Zsolt kezdeményezésére az MSZP népesedéspolitikai és ifjúsági szakcsoportja az év elején többször is tárgyalt a civilszervezetekkel, a családok, a szaktárca és a hatóságok képviselőivel.

A kerekasztal-tárgyalások során konszenzus volt az örökbefogadási eljárás gyorsításában, valamint abban, hogy az örökbefogadott gyermek után is járjon családi pótlék és gyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik