Belföld

Alig sztrájkoltak az egri kórházban

A reggeli műszakba beosztott, kizárólag a közvetlen gyógyítást végző 501 dolgozó közül 83-an sztrájkoltak szerdán az egri kórházban - mondta a jelenléti ívek összesítését követően az intézmény ápolási igazgatója.

Ez azt jelenti, hogy a dolgozók 14 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben – közölte Szloboda Imréné. Az intézményben működő szakszervezetek azt követelik, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel az intézmény működtetéséről szóló, a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést.
Ugyanakkor a nyomásgyakorlás újabb eszközeként szerdán félpályás útlezárást tartanak a városba bevezető két főútvonalon a kórház átadása ellen tiltakozók.

Andornaktálya határában kilenc gépkocsit számolt meg az MTI tudósítója a reggeli órákban. „Magyar beteg gyógyulna, HospInvest ha lódulna”. „A kormány háborút folytat a nép ellen, a megye meg a Markhot ellen” – volt olvasható a nemzeti színű zászlókkal feldíszített autókra kihelyezett transzparenseken.

A másik úton, a 25-ös főút Egerbe vezető szakaszán a város határában 12 autó állta el a fél útpályát. Itt a nemzeti színű zászlók között feltűnt a Magyar Kommunista Munkáspárt jelvénye és a vörös zászló is. A lezárás következtében hosszú sorok alakultak ki az útszakaszon a reggeli csúcsforgalomban. A félpályás lezárások este 6-ig tartanak.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) intézményi vezetője az MTI-nek elmondta: a vasárnapi ügyeletnek megfelelő ellátást nyújtják a sztrájkhoz csatlakozó dolgozók: a sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátás működik, ám a tervezett, nem sürgős műtétek elmaradhatnak – közölte az érdek-képviseleti vezető.
A munkabeszüntetés első napján, hétfőn a dolgozók 16, kedden pedig 13 százaléka sztrájkolt.

Minderre azt követően került sor, hogy a szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés március 25-én jóváhagyta azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. üzemeltetheti a Markhot Ferenc Kórházat.
A cég szeptember 29-én megkapta az engedélyt az intézmény működtetésére a népegészségügyi szolgálattól, s november 1-jén veszi át a kórházat.

A HospInvest korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az általa üzemeltetett gyöngyösi, hatvani és parádfürdői kórházakban ellátást nyújt mindazoknak, akiket az egri kórházból a sztrájkolók elküldenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik