Belföld

Őrizetben a bátonyterenyei uzsorások

A bátonyterenyei rendőrkapitányság egy olyan pár ellen folytat eljárást, akik a gyanú szerint heti százszázalékos kamattal adtak kölcsönöket rászorulóknak, majd a pénzt tettlegességgel igyekeztek behajtani - közölte a rendőrség kedden.

Harangozó Zoltán, a bátonyterenyei kapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese elmondta: a feljelentések szerint a bátonyterenyei, élettársi kapcsolatban élő pár úgy kölcsönzött, hogy a törlesztendő összeg minden héten a felvett pénz száz százalékával nőtt.

A középkorú, rossz anyagi helyzetű adósoknak esélyük sem volt arra, hogy vissza tudják fizetni azt a tartozást, amit a hitelezők követeltek – tette hozzá.

85 ezerért lakás

Elmondta: volt, aki 85 ezer forint kölcsönt kapott, s miután nem tudta előteremteni a közel 400 ezer forintra növekedett összeget, aláírt egy papírt, amelyben lemondott a lakásáról a tartozás elengedése fejében.

A nyomozók rövid időn belül 10-15, ilyen módon eladósodott embert találtak a városban, és várják a további, hitelcsapdába kerültek jelentkezését.

Baráti kölcsön

Az uzsorás pár, egy 40 éves nő, és egy – különböző erőszakos bűncselekmények miatt többszörösen büntetett előéletű – 48 éves férfi kihallgatása során csak annyit ismert be, hogy “baráti kölcsönöket” adtak egy-két embernek.

Mivel az adósokat fenyegették, és alkalmanként bántalmazták is, ellenük többrendbeli önbíráskodás miatt folyik az eljárás.
Harangozó Zoltán hozzátette: jogosulatlan banki tevékenység miatt akkor nyomozhat a rendőrség, ha meg lehet állapítani annak rendszerességét.

A rendőrség a pár előzetes letartóztatását kezdeményezte, a Salgótarjáni Városi Bíróság azonban házi őrizetbe helyezésükről határozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik