Belföld

A kicsik nemet mondanak a kisebb parlamentre

Kétszáz főben korlátozná a parlamenti képviselők létszámát a Fidesz-KDNP alkotmánymódosító javaslata, amelyet az egyik előterjesztő, a fideszes Répássy Róbert ismertetett kedden az Országgyűlésben; az MDF és az SZDSZ jelezte: nem támogatja a javaslatot.

Az előterjesztés szerint az alkotmánymódosítást követő egy éven belül meg kellene alkotni a szükséges választójogi törvényeket is. A jelenlegi 386 fős parlamenti létszám rontja a munka hatékonyságát, költséges és más országokhoz képest is magas – mondta Répássy Róbert.

Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő szerint egy ügyes PR-fogásról van szó. Hangsúlyozta: az előterjesztő maga is pontosan tudja, hogy ebből a javaslatból nem lesz alkotmánymódosítás, mivel könnyű javasolni egy 200 fős parlamentet, de ehhez nagyon nehéz eljutni.

Eörsi szerint a Fidesz célja az, hogy a nyilvánosság előtt egy népszerű és sok tekintetben indokolt javaslat mellett állhasson ki. Dávid Ibolya (MDF) szerint egy sematikus, kiérleletlen, súlytalan javaslatról van szó, amely elbagatellizálja a problémát. Leszögezte: egyfordulós, tisztán listás választási rendszerben lehet megalkotni a kisebb parlamentet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik