Belföld

Minden frakcióvezető aláírta az MDF kódexét

Minden parlamenti párt frakcióvezetője aláírta az MDF által kidolgozott „Kódex a Tisztességes Politikáért" című hétpontos dokumentumot - jelentette be Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Minden parlamenti párt frakcióvezetője aláírta az MDF által kidolgozott „Kódex a Tisztességes Politikáért” című hétpontos dokumentumot – jelentette be Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Ez azért fontos, mert talán lépésváltás történik a magyar politikai gondolkodás és kultúra területén – fogalmazott az ellenzéki politikus. Hozzátette: úgy tűnik, a többi parlamenti párt is belátta, nem normális, ami az elmúlt időben Magyarországon történik.

Herényi Károly még hétfőn napirend előtt ismertette a kódex tartalmát, amelyben szerepel, hogy a tisztességes politikai kultúrában soha, semmilyen körülmények között nincs helye törvénytelen vagy morálisan elfogadhatatlan eszközök alkalmazásának.

A kódex alapján a választott országgyűlési képviselőtől elvárható, hogy megbízatásához méltó magatartást folytasson. Tisztességes politikában nincs helye politikai vetélytárs illegális megfigyelésének, lehallgatásának, ő vagy családja burkolt vagy közvetlen megfenyegetésének. Tisztességes politikai kultúrában az adott szónak súlya van. Felelősségteljes politikai kultúrában minden választott képviselő egyértelműen elhatárolódik a szélsőséges, erőszakos szerveződések minden formájától, érkezzen az bal- vagy jobboldalról – olvasható a dokumentumban.

Herényi Károly elmondta, hogy a kódexet még tovább pontosítják, aminek eredményeképpen szerinte a magyar politikai élet színvonala emelkedhet. Arra az újságírói kérdésre, miszerint az MDF támogatja-e az SZDSZ költségvetési plafonról szóló törvényjavaslatát, a frakcióvezető azt mondta, a javaslattal minden parlamenti párt egyetérthet, hiszen a mindenkori kormányok túlköltekezését korlátozni kell. Az SZDSZ törvényjavaslata azonban módosításra szorul, az MDF szerint a gazdaság élénkítésre kellene többet fordítani a megtakarított pénzből – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik