Belföld

Kormányzati negyed: nem adott le jelentést a kormány

A parlament áprilisban arra kötelezte a kormányt, hogy június végéig számoljon be a kormányzati negyed projekt ráfordításairól, a kormány késve, és nem jelentést, hanem tájékoztatót terjesztett az Országgyűlés helyett a költségvetési, pénzügyi és számviteli bizottság elé - hangzott el kedden a bizottság ellenőrzési albizottságának ülésén.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a tájékoztató előterjesztésekor elmondta, hogy a kormány a MÁV-tól 8 milliárd 520 millió forintért vásárolta meg a telkeket, amelyhez 927 millió forint egyéb ráfordítás társult. A telkek értéke azóta – független szakértő értékbecslése szerint – 9 milliárd 457 milliárd forint, így az állam nem veszített a felfüggesztett beruházáson – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a bizottsági tagoknak megküldött tájékoztatóban nem szerepel a tervezésre kifizetett 396 millió forint, amit a június 12-i fordulónap után utaltak át a pályázaton nyertes építészirodának, a munkákat felfüggesztő 2008. januári kormányhatározatig elvégzett munkákért. Keller László hangsúlyozta, hogy a munkát csak felfüggesztették, azt – akár egy másik kormány által is – bármikor folytatni lehet. A telek értékét pedig a terv is növeli – jegyezte meg.

Az albizottsági vita során Domokos László (Fidesz) elnök és Hargitai János (Fidesz) kifogásolták, hogy a kormány nem jelentést nyújtott be az Országgyűlésnek, hanem tájékoztatót az albizottságnak. Jelenleg az a helyzet, hogy az albizottság megtárgyalja az anyagot, majd maga a költségvetési bizottság készít abból jelentést, ami nonszensz – mondta Hargitai János. A szocialista Végh Tibor ezzel szemben úgy vélte, hogy ha a fedőlapon a tájékoztatást átírják jelentésre, akkor a tartalom megfelel annak, amit az Országgyűlés az áprilisi határozatában kért.

A tájékoztató tartalmáról csak annyi szó esett az ülésen, hogy a költségvetésből kiadott mintegy 9,5 milliárd forint mindenképpen kiadás, akkor is, ha ha ma ennyit ér a telek. „A kormány nem ingatlanspekuláns, és nem ingatlanspekulációra kapott felhatalmazást az Országgyűléstől” – fogalmazott Domokos László. Az albizottság végül megállapította, hogy a kormány késve nyújtotta be a tájékoztatót. A kormánypárti többség pedig úgy döntött, hogy az anyag megfelel a parlamenti határozatnak, így azt továbbküldik a költségvetési bizottságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik