Belföld

Hol vannak a nők a Fideszből?

A Fideszben a legalacsonyabb a női képviselők aránya a parlamenti frakciók közül. Pelczné Gáll Ildikó alelnök szerint a nők nem tülekednek a Parlamentbe, és egy darabig nem is várható változás e téren.

11 százalék a nők aránya az Országgyűlésben, ami nemzetközi viszonylatban sem jelent előkelő helyezést, ám ezen belül is jelentős eltéréseket találhatunk, ha az egyes pártfrakciók összetételét vizsgáljuk.

Férfidolog (Fotó: MTI)

Férfidolog (Fotó: MTI)

Talán nem meglepő, hogy az SZDSZ soraiban a legmagasabb a hölgyek aránya, 16 százalék; ezt követi az MSZP a maga 14 százalékával. Az MDF-frakcióban Dávid Ibolya pártelnök az egyetlen nő, de így is felér 10 százalékkal, míg a KDNP küldötteinek mindössze 9 százaléka képviseli a gyengébb nemet. Ebben az összehasonlításban a sereghajtó a Fidesz, 8 százalékkal – derül ki az Országgyűlés honlapjáról.

Nem vonzó a parlamenti „dzsungelharc“

nincs utánpótlás?

Lapunk úgy tudja, a Fideszben komoly fejtörést okoz, hogy Wittner Mária bejelentette, nem vállal még egy ciklust, Morvai Krisztina pedig a Jobbikot választotta, így nem nagyon akad a jobboldalon olyan nő, aki kellően ismert ahhoz, hogy a Fidesz vezetésében helyet kapjon.

Pelczné Gáll Ildikó alelnök, a Fidesz Női Tagozatának vezetője úgy véli, nincs oka mentegetni pártját, hiszen a nők aránya a parlamenti frakcióban valóban elfogadhatatlanul alacsony. Ugyanakkor megyei, városi szinten a nők sokkal nagyobb súllyal képviseltetik magukat a pártszervezeten belül, mint a törvényhozásban. Utóbbinak azért tulajdonítanak fokozott jelentőséget, mert hazánkban nem elég fejlett még a civil szféra, amely alternatívát jelenthetne a nőknek a közéleti érvényesülésre – magyarázza.

Sok nőt eltántoríthat a parlamenti szerepvállalástól, hogy a farkastörvények uralta képviselőházban nehezebb érvényesülniük vagy az esetleges támadásokat kivédeniük, mint férfitársaiknak – fejtegeti a Fidesz alelnök asszonya. Ahhoz, hogy ők is biztonsággal mozogjanak ebben a közegben, nem elég az elhivatottság: megfelelő képzés, stabil szakpolitikai „hátország“ is kell, és még ez is kevés, ha nincs meg az elfogadottság a szervezeten belül.

Ami a megvalósítást illeti, Pelczné örvendetes fejleményekről számol be: jelenleg is folynak szakpolitikai képzések női szerepvállalásra, de sokat segít a párton belüli vagy a nemzetközi tapasztalatcsere is. Kiemeli a Fidesz női tagozatának együttműködését az Európai Néppárttal, amelynek keretében közös képzéseken és konferenciákon tanulhatnak más országok eredményeiből. Igaz, ezeknek egy része, például a kötelező női kvótán alapuló skandináv rendszer itthon aligha lenne életképes – teszi hozzá.

Ismét lőttek a női kvótának?

Mindent összevetve komolyabb előrelépés legfeljebb hosszú távon várható. Pelczné Gáll Ildikó nem tartja valószínűnek, hogy a következő parlamenti ciklusra jelentősen megugrana a nők aránya a frakcióban.

De a képviselőtestület egészére vonatkozóan sem derűlátóbb az alelnök asszony. Szerinte hiába kerül újra előterjesztésre a női kvóta törvényjavaslata, ismét a tavalyihoz hasonló kudarcra van ítélve, mivel nem előzte meg a szükséges előkészítés. Hiányolja a női képviselők összefogását, pártállástól függetlenül, és a közös, határozott fellépést olyan, a nőket érintő kérdésekben, mint a családon belüli erőszak vagy a részmunkaidős foglalkoztatás. Úgy érzi, ezzel a „lobbizással“ lehetne alátámasztani a női szerepvállalás létjogosultságát a parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik