Belföld

Esélytelen a Megegyezés a Parlamentben

Egyetlen terület van, amelyre a GDP-növekedésnél többet kell fordítani, ez az oktatás, a képzés, a kutatás-fejlesztés - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP által kezdeményezett "Magyarország megújításának lehetséges irányairól" szóló politikai vitanapon kedden a parlamentben.

A kormányfő szerint a Megegyezés programjának első helyén a tudás, a képzettség és a munkakultúra javítása áll. A többi területre a GDP növekedési ütemének megfelelően lehet majd költeni – fűzte hozzá.

Magyarország igazi gondja, hogy nem tudja növelni a foglalkoztatás 3,9 milliós szintjét – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a munkaerő kínálati oldalán vannak “tragikus problémák”. Ezért első lépésként a szociális-képzési oldalon kell beavatkozni, és ezt követőn kell csökkenteni az adókat és a járulékokat.

Tudásba fektetni (Fotó: MTI)

Tudásba fektetni (Fotó: MTI)

A tudásba való befektetés Magyarország jövője – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Mint fogalmazott, “bárki bármit mond, nincs az az adócsökkentés, amiért engedném lebeszélni magunkat arról, hogy ide több jusson, mert adócsökkentésből nem lesz több képzett magyar polgár”.

Minden szempontból rosszabb

Hat év szocialista kormányzás után, a Megegyezés megszületése után elmondhatjuk, hogy az ország minden szempontból rosszabb helyzetben van, mint 2002-ben volt – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics Tibor elemzőktől és szakértőktől idézve pocséknak, hiteltelennek, kockázatosnak és menekülési kísérletnek nevezte a miniszterelnök Megegyezés című programját. A fideszes frakcióvezető kifejtette: a kormánynak április 30. óta, az SZDSZ koalícióból történt távozása óta nincs programja, “érezte ezt Gyurcsány Ferenc is, amikor előállt a Megegyezéssel”.

Az Európai Unió tagállamai közül most is Magyarországnak lesz a legnagyobb a költségvetési hiánya, és a gazdasági növekedés is szinte nálunk a legalacsonyabb – fogalmazott Navracsics Tibor.

Nem akarják meghallgatni

A Fidesz és a KDNP úgy akar szavazni a miniszterelnök által jegyzett Megegyezés című vitairatról, hogy nem akarja meghallgatni annak szerzőjét; erről az MSZP frakcióvezetője beszélt.

Lendvai Ildikó megjegyezte: a két ellenzéki frakció előre jelezte, hogy nem vesz részt a vitanapon, miközben parlamenti szavazást akar a témáról. Hozzátette: van ilyen gyakorlat a magyar történelemben, “koncepciós pernek hívják”.

A szocialisták frakcióvezetője szerint a Fidesz és a KDNP azért is tarthat a vitától, mert láthatóan még nem döntötte el, mi a koncepciója. Lendvai Ildikó kitért arra, hogy egyetlen olyan jó szándékú javaslat sem hangozhat el a vitában, amit a szocialisták ne vennének komolyan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik