Belföld

Sztrájk van az egri kórházban

Hétfőn a délelőtti műszakban 566 dolgozó közül 90-en sztrájkoltak a jelenléti ívek összesítése szerint az egri kórházban - jelentették be az érdekképviseletek.

A határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetésben majdnem kizárólag orvosok vettek részt – közölte Pócs Alfréd, a Medcaritas szakszervezet intézményi vezetője.

A sajtótájékoztatón szolidaritásukról biztosították az egri „kórházvédőket” a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDDSZ), valamint a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetői.

A sztrájkra azt követően került sor, hogy a HospInvest szeptember 29-én megkapta az engedélyt az intézmény működtetésére a népegészségügyi szolgálattól.

Nyilvánítsa ki

A “„kórházvédő bizottság” fő követelése, hogy az intézmény menedzsmentje nyilvánítsa ki, miszerint az ellátás összeomlása fenyeget. Ebben a helyzetben kérje a fenntartó hevesi megyegyűlést, hogy azonnal mondja fel a HospInvesttel az intézmény működtetéséről szóló szerződést – mondta a sajtótájékoztatón Szabó Pál, a testület elnöke.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) intézményi vezetője korábban elmondta: a sztrájk ideje alatt a vasárnapi ügyeletnek megfelelő ellátást nyújtják a munkabeszüntetéshez csatlakozó dolgozók. A sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátás működik, ám a tervezett, de nem sürgős műtétek elmaradhatnak. Ugyanakkor a járóbetegek ellátása szünetel – közölte az érdek-képviseleti vezető.

Folyamatos a rendelés

Az MTI tudósítója viszont azt tapasztalta a kórházhoz tartozó rendelőintézetben, hogy folyamatos a járóbeteg-ellátás, az emberek a legtöbb szakrendelés ajtaja előtt nyugodtan vártak a sorukra, és működött az ellátási sorrendet meghatározó, úgynevezett kartonozó részleg is.

Név nélkül nyilatkozó intézményi dolgozók szerint ezt az is segítette, hogy feleannyi beteg jelentkezett az intézményben, mint egyéb hasonló napokon. Valószínűleg az emberek értesültek a tervezett sztrájkról. Volt olyan dolgozó, aki azt mondta, hogy gyakorlatilag zökkenőmentesen folyik az ellátás.

Sokan támogatják

A sajtótájékoztatón Kerpen Gábor, a Liga Szakszervezetek alelnöke szolidaritásáról biztosította a „kórházmentő akcióban” részt vevő dolgozókat. Mint mondta, elutasítják a kórház privatizációját, mert így a munkavállalók bizonytalanabb helyzetbe kerülnek, és romlik az ellátás színvonala.

Ugyancsak kinyilvánította szolidaritását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nevében Mártonné Adler Ildikó, az érdekképviselet egri ügyvivője, aki szerint a vagyonkezelés átadása romló fizetési és munkakörülményeket, megszűnő állásokat és ellehetetlenülő érdekvédelmet jelent.

Visszatartották a vonatot is

Kovács Ferenc, a VDDSZ képviselője a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy eredményes sztrájkot tartottak reggel 8 és 10 óra között az egri vasútállomáson, hiszen három vonat közül a legfontosabb, Budapestre indulót sikerült visszatartaniuk.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének intézményi vezetője bejelentette, hogy október 8-án a tiltakozás újabb formájaként félpályás útlezárást tartanak két, Egerbe bevezető főúton 6 és 18 óra között.

Rohamrendőrök nem voltak

Mindezzel egy időben a megyeháza előtt összegyűlt egy 10-15 tiltakozóból álló csoport, ám rendőri intézkedésre nem került sor.
Ennek kapcsán Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy rohamrendőröket vezényeltek a helyszínre. Mint mondta, csak megerősített járőrszolgálatot tartottak a megyeháza környékén.

A Heves megyei Önkormányzat elnöke közleményben tudatta, hogy nem bontja fel a HospInvesttel kötött szerződést, mert az felelős, jó döntés. Jó a kórházban dolgozóknak és jó a megyében gyógyulóknak – közölte Sós Tamás (MSZP).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik