Belföld

Nincs melamin a Nestlé termékeiben

Három, egymástól független külföldi laboratórium vizsgálata sem mutatott ki melamint a magyar hatóságok által korábban zárolt, Nestlé Coffee Mate termékekben - közölte a cég.

A piaci bevezetés előtt álló termékre a Nestlé Hungária saját maga kezdeményezett önellenőrzést, amely során a felkért magyar laboratórium a megengedettnél nagyobb mennyiségű melamint talált, a Coffee Mate kávéfehérítő öt grammos kiszerelésében.

A többi kiszerelésben nem volt kimutatható a nagy mennyiségben mérgező anyag, így ezek zárlatát a hatóságok 2008. október 6-án feloldották – közölte a cég.

A zárolt sem

Tájékoztatásuk szerint a magyar laboratórium vizsgálatának eredményét követően vizsgáltatták be három, egymástól független külföldi laboratóriumban is a termékeket. Ezek eredményéből az derült ki, hogy még a kérdéses zárolt termék sem tartalmaz melamint.

“A Nestlé Hungária Kft. bizonyos abban, hogy termékei nem tartalmaznak melaminnal hamisított tejet és valamennyi terméke biztonságosan fogyasztható” – áll a közleményben.

Fehérítő

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos közölte, hogy továbbra is hatósági zár alatt van a Nestlé Coffee Mate elnevezésű – a köznyelvben kávéfehérítőnek mondott – terméke.

A szakember közölte: a szóban forgó terméket a cég Magyarországon vizsgáltatta be, és ők szolgáltatták a kérdéses, kilogrammonkénti 2,7 milligrammos melaminmennyiség-értéket a hatóság számára. (Ez a melaminmennyiség túllépte a 2,5 milligrammos kilogrammonkénti határértéket.)

Hajós Ádám leszögezte: a hatósági mintavétel – amelyet hétfőn végeztek el – lesz a mérvadó az ügy megítélése szempontjából.
Hozzátette: a magyar laboratórium, amelyben a hatósági ellenőrző vizsgálatot végzik, ugyanolyan akkreditált laboratórium, mint az unió bármely tagállamában. Ez azt jelenti, hogy a szakértők itt is ugyanolyan módszerekkel, eljárásokkal vizsgálódnak, mint máshol.

Felszabadítás

Hajós Ádám megerősítette, hogy a hatóság felszabadított Nestlé termékeket abban a raktárban, ahol a zár alatt lévő tételt tárolják, ezekben ugyanis nem volt határérték feletti melaminmennyiség. Ezt a cég igazolta.

A fővárosi és Pest megyei főállatorvos tájékoztatása szerint a zárolt tétel hatósági vizsgálati eredménye 3 nap múlva várható. Ha a vizsgálat eredménye határérték alatti melaminmennyiséget mutat, akkor a zárolt tételt felszabadítják, amennyiben határérték felettit, megsemmisítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik