Belföld

Négyszer is kevés volt ma az MSZP

Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztert háromszor szavazta le a parlament, míg a legfőbb ügyész helyettesének egy interpellációra adott válaszát is leszavazták.

Leszavazták hétfőn a parlamentben Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter egy interpellációra adott válaszát.

Herényi Károly (MDF) interpellációjában az úgynevezett munkavállalói könyv kapcsán érdeklődött a szociális tárca vezetőjétől, Szűcs Erika válaszát nemcsak az ellenzéki képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség sem: a szavazás során 183 igen szavazat mellett 181-en voksoltak nemmel, míg hárman tartózkodtak.

A kisebbségi kormányzás kezdete óta ez volt a hetedik alkalom, hogy interpellációra adott válasznál az MSZP nem tudta biztosítani a parlamenti többséget.

Második


Zombor Gábor (Fidesz) az idősotthonok normatív támogatása miatt interpellálta a minisztert.

Szűcs Erika válaszában arról beszélt, hogy a korábbi években gyakran olyan emberek is bekerültek idősek otthonába, akiket saját otthonukban is elláthattak volna, sőt – mint mondta – az ellátók abban voltak érdekeltek, hogy a jelentkezők közül a legkevesebb ápolásra szoruló, leginkább fizetőképes időseket válasszák.

A szociális és munkaügyi miniszter kiemelte: a változtatással az volt a célja a kormánynak, hogy az ellátásra kötelezett önkormányzatok elsősorban azokat lássák el, akiknek magas az ápolási szükséglete és a alacsony a jövedelme.
A miniszter válaszát a fideszes képviselő nem fogadta el, mint ahogy a Ház többsége sem: 183 igen és 182 nem szavazat mellett 2 tartózkodással voksolta le Szűcs Erikát.

Harmadik

Hirt Ferenc (Fidesz) azt tudakolta, befejeződik-e határidőre az önkormányzati óvodák, alap- és középfokú intézmények fizikai akadálymentesítése, gondolkodik-e a minisztérium a pályázati rendszer felülvizsgálatán.

Szűcs Erika válaszában azt mondta, minden fenntartó elsősorban maga kell, hogy megoldja a szükséges átalakításokat, a kormánynak ezt anyagi forrásokkal kell segítenie. Úgy vélte, az akadálymentesítésre kötelezettek jelentős része meg sem kísérel pályázati forráshoz jutni, holott bőven lenne lehetőség.

A képviselő a választ nem fogadta el, és a Ház sem, amely 183 igen, 169 nem szavazattal és 15 tartózkodással utasította el.

Lemondatnák

A Fidesz és a KDNP lemondásra szólította fel Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztert. Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetvezetője újságíróknak példátlannak nevezte, hogy háromszor is leszavazta a Ház a szakminisztert, akit egy munkaügyi, egy időseket, illetve egy fogyatékosokat érintő kérdésben interpelláltak.

Szerinte ez a három terület arra világít rá, hogy a kormány szociális és a munkaügyi politikája megbukott, éppen ezért felszólítják Szűcs Erikát, mondjon le a tárca vezetéséről.

Jogi eset

Leszavazták hétfőn a parlamentben a legfőbb ügyész helyettesének egy interpellációra adott válaszát is.

Gusztos Péter (SZDSZ) arra volt kíváncsi, hogy a demonstrációkon történő bűncselekmények kapcsán miért nem indít eljárást hivatalból az ügyészség. Mint fogalmazott, a nemzeti ünnepeket túszul ejtik a joggal való visszaélést üzemszerűen művelő, a legdurvább erőszakos támadásokat elkövető bűnözők, „csuklyás neonácik békés polgárokat savval locsolnak, rendőrautókat gyújtanak fel, épületekre támadnak, ártatlanokra támadnak”.

Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettesének válaszát nem fogadta el Gusztos Péter, mint ahogy a parlamenti többség sem: a szavazás során 162 igen szavazat mellett 189-en voksoltak nemmel. A szavazásnál tizenhárman tartózkodtak.

A kisebbségi kormányzás kezdete óta ez volt a nyolcadik alkalom, hogy interpellációra adott válasznál az MSZP nem tudta biztosítani a parlamenti többséget.

—-Nem az első eset—-

A május 1-je óta tartó kisebbségi kormányzás időszakában először május 26-án fordult elő, hogy leszavaztak egy miniszteri választ: Veres János egy fideszes interpellációra adott reakcióját

181 igen és 184 nem mellett utasították el a képviselők.
A május 26-i ülésnapon Kiss Péter kancelláriaminiszter szintén egy fideszes interpellációra adott válaszát nem fogadta el a Ház, majd június 2-án ismét Veres János pénzügyminiszter reakcióját nem támogatták.

A június 9-i utolsó ülésnapon két interpelláció esetében is szavazategyenlőség alakult ki. Az egyik alkalommal Szili Katalin szocialista a házelnök szavazata kellett a kormánypárti többséghez, így Veres Jánost harmadszorra már nem szavazta le az Országgyűlés. Az utána elnöklő KDNP-s Harrach Péter viszont az ellenzék felé billentette a mérleg nyelvét: az ő szavazatával nem fogadta el a Ház Puch László közlekedési államtitkár válaszát.

Az ötödik leszavazott a szeptember 22-iki ülésnapon Veres János pénzügyminiszter volt. Katona Kálmán (MDF) interpellációjában akkor az iránt érdeklődött a pénzügyi tárca vezetőjénél, képes-e a kormány az állami tulajdonú víziközműveket a jelentőségüknek megfelelően kezelni. Veres János válaszát nemcsak az ellenzéki képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség sem: a szavazás során 183 igen szavazat mellett 185-en voksoltak nemmel.

A most hétfőn háromszor is leszavazott Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztert a rehabilitációs járadékkal kapcsolatos válaszáért szeptember 29-én – 184 igen, 173 nem és 13 tartózkodó szavazattal – egyszer már szintén elutasították a képviselők, Bernáth Ildikó és Czomba Sándor fideszes interpellációja után. Czomba Sándor akkor arról beszélt, hogy a rehabilitációs járadékról szóló törvény megszavazása több kételyt támasztott az érintettek körében, mint reménységet. Hozzátette: a színfalak mögött mindenki tudja, hogy az intézkedések motorja a mindenáron történő pénzspórolás, és nem a beteg emberek segítése.

Válaszában Szűcs Erika tárcavezető akkor közölte: az elvárás az, hogy aki munkaképes, az dolgozhasson, legyen több adófizető, hogy kevesebb adóból is tisztes megélhetést lehessen biztosítani azoknak, akiknek a rehabilitáció már nem segít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik