Belföld

Megosztott a NATO Budapest előtt

NATO-tagállamok megosztottak abban a kérdésben, hogy szükség van-e az új tagok védelmét célzó vészhelyzeti tervek kidolgozására - közölte hétfőn egy amerikai katonai illetékes, hozzátéve: ez a kérdés a hét második felében Budapesten tartandó informális NATO védelmi miniszteri tanácskozáson is szóba kerül majd.

A NATO-nak jelenleg nincsenek olyan sürgősségi tervei, amelyek egy támadás esetén az összes új tagállam védelmét céloznák. Márpedig ez a kérdés a grúziai orosz katonai beavatkozás nyomán számos, a szervezetbe a közelmúltban bekerült kelet-európai és balti NATO-tagállam számára kulcsfontosságúvá vált.

A név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szerint a probléma immár átpolitizálódott: kell-e ilyen terveket készíteni, vagy – a lépés “üzenete”, a várható orosz reagálás miatt – óvakodni kell ettől?

Mint az illetékes közölte, a NATO európai erőinek főparancsnoka, John Craddock amerikai tábornok szerint a sürgősségi tervek készítése teljesen normális lépés lenne. Mindenesetre Craddock megvitatta a kérdést Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral, mert szeretné tisztán látni, hogy mennyire kap szabad kezet a tervek kidolgozásánál.

A NATO alapokmánya előírja, hogy a katonai szövetség segítséget nyújt bármely tagállamának, ha azt támadás éri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik