Belföld

Kódexet írt az MDF

A tisztességes, egyenes politizálás alapelveinek elfogadására és pártja erről szóló kódexének aláírására kérte az MDF-es Herényi Károly a parlamenti pártok frakcióvezetőit hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

A magyar belpolitika soha nem látott mélységeket ért el, és a sokszor elfogadhatatlan stílus és eszközök mindennapjaink részévé váltak, a hétköznapi élet egyre több területére rátelepedtek – vélekedett az ellenzéki politikus.

Herényi Károly szerint ennek a folyamatnak a feltartóztatása, a választók politikába vetett bizalmának visszaszerzése minden országgyűlési képviselő közös feladata, ezért arra kérte a frakcióvezetőket írják alá az MDF által készített, Kódex a tisztességes politikáért című dokumentumot, melyben a tisztességes, egyenes politizálás hét alapelvét fektették le:

1) Egy tisztességes politikai kultúrában soha és semmilyen körülmények között nincs helye törvénytelen, vagy morálisan elfogadhatatlan eszközök alkalmazásának.

2) Egy tisztességes politikai kultúrában a választott országgyűlési képviselőtől elvárható, hogy megbízatásához méltó magatartást folytat, a közéletben végzett tevékenysége során a szalonképtelen és személyeskedő megnyilvánulásoktól, cselekedetektől tartózkodik.

3) Tisztességes politikában nincs helye politikai vetélytárs illegális megfigyelésének, lehallgatásának, ő vagy családja burkolt vagy közvetlen megfenyegetésének.

4) Tisztességes politikai kultúrában az adott szónak súlya van. Nincs helye a populista, felelőtlen, fedezet nélküli ígérgetéseknek. Felelős képviselő a választók felé csak vállalható, betartható ígéreteket tesz, s azokhoz tartja is magát.

5) Felelősségteljes politikai kultúrában minden választott képviselő egyértelműen elhatárolódik a szélsőséges, erőszakos szerveződések minden formájától, érkezzen az bal –vagy jobboldalról.

6) Egy tisztességes politikai kultúrában a politika segíti a társadalom különféle területein tevékenykedő civil szervezeteket pozitív céljaik megvalósításában, de soha nem telepszik rájuk, öncélú politikai tőkét tevékenységükből nem kovácsol.

7) Egy tisztességes és felelősségteljes politikai kultúrában nincs helye az egész közéletet mérgező korrupciónak. A megválasztott országgyűlési képviselő nem él vissza választói bizalmával, s minden rendelkezésére álló eszközzel felveszi a harcot a korrupció ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik