Belföld

Kisebb lehet a parlamentünk

Az Országgyűlés kedden megkezdheti a Fidesz 200 fős parlamentről szóló javaslatának tárgyalását, miután az Országgyűlés 59 elutasítás után, a hatvanadik alkalommal hétfőn napirendre vette a javaslatot. Erről Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt.

“Jobb később, mint soha” – mondta Répássy Róbert, utalva arra, hogy a Fidesz 2006 június 16-án nyújtotta be az Országgyűléshez indítványát, amelyet azóta – a frakció folyamatos kezdeményezése ellenére – 59 alkalommal nem vettek napirendre.

Répássy Róbert úgy vélte: az eddigi próbálkozásokkal ellentétben, amikor a pártok nem tudták összeilleszteni választójogi elképzeléseiket, most megfordulhat a tárgyalás módszere, és először azt fogadhatják el, hogy maximum 200 fős lehet az Országgyűlés, majd utána egy a határidő kitűzésével megegyezhetnek arról, mi szükséges ahhoz, hogy ezt elérjék.

Demokrácia-törvénycsomag

A Fidesz javaslata szerint – amelyet a demokrácia- törvénycsomag részeként nyújtottak be – az alkotmányban rögzítenék, hogy a képviselők létszáma legfeljebb 200 fő lehet; az eredeti 2006-ban benyújtott javaslat azt is tartalmazta, hogy alkossanak új választójogi törvényt 2007. április 30-ig.

Répássy Róbert azt mondta: ezt nyilván korrigálni kell, de a korábbiakhoz hasonlóan most is azt fogják javasolni, hogy egyéves határidőn belül fogadja el az Országgyűlés a választójogi törvényt.

Ki kell derülnie

Göndör István az MSZP frakcióvezető-helyettese a múlt csütörtöki házbizottsági ülés után azt mondta, azért támogatják a napirendre vételt, mert beszélni kell a Ház falai között a kisebb parlamentről, és ki kell derülnie, hogy a Fidesz hangzatos elképzelése mögött mi van valójában.

Mint mondta, az MSZP-nek évek óta kialakult álláspontja van a kisebb parlamentről, az egyéni körzetekről és a listás választásról. Hangsúlyozta: mandátumarányos részvételt alakítanának a ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik