Belföld

Lendvai: Gyurcsány marad

A költségvetési plafon ötletét támogatja az MSZP, az SZDSZ adójavaslatait kevésbé – derül ki Lendvai Ildikó frakcióvezető nyilatkozatából. A politikus szerint a kormányfőcsere témája kikerült a politikai diskurzus köréből.

Ha a jövő évi költségvetést elfogadja az Országgyűlés, kitart az egypárti szocialista kormány 2010-ig, a ciklus végig – jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a távirati irodának nyilatozva. Közölve azt is, hogy pártja nyitott a családtámogatások és a szociális rendszer ésszerűsítésére, de arra nem, hogy a terheket a kis- és közepes jövedelműek rovására csoportosítsák át.

Az MSZP és az SZDSZ közötti “igazi vita” a jövő évi kiadáscsökkentés nagyságrendje körül lesz – vélekedett Lendvai Ildikó, aki bízik a két párt közötti megegyezésben.

Szerinte egyetértés van abban, hogy legyen költségvetési plafonra vonatkozó törvényi kötelezettség, az MSZP ennek jogtechnikai formáját illetően teljesen nyitott. Hozzátette azonban: a jogszabály tartalmáról komolyabb és részletesebb szakmai egyeztetésre van szükség, főként azért, mert a jövő évi büdzsét a kormány már benyújtotta a parlamentnek. “Egyébként sem mindegy, hogy a plafon szintje, helyesen, a túlnyújtózkodást gátolja meg, vagy az országot nyomorékká görnyeszti” – mondta.

A családi pótlék bruttósítását szorgalmazó szabad demokrata javaslatról a frakcióvezető azt mondta: a bruttósítás gondolata “nem az ördögtől való.” Ez azonban inkább az igazságosság, mint a megtakarítás célját szolgálhatja, hiszen ezzel a lépéssel akkor is csak 20-30 milliárd forintos megtakarítás érhető el, ha ez már az átlagkeresetűeket is kedvezőtlenül érinti.

Az SZDSZ másik elképzeléséről, miszerint a Munkaerőpiaci Alapból kellene átcsoportosítani forrásokat az adócsökkentésre, a frakcióvezető úgy vélekedett: a 400 milliárd forintos alap jelentős része lekötött olyan célokra, mint például a munkanélküliek járadékára, bérgaranciára, hátrányos helyzetűek foglalkoztatására, amelyeket az SZDSZ sem vitatott eddig.

A szocialista politikus összességében lát esélyt az SZDSZ-szel való megegyezésre, és arra, hogy lesz elfogadott adó- és költségvetési törvénye az országnak.

A frakcióvezető szerint a kormányfő személyének kérdése, mint komolyan vehető politikai kérdés eltűnt “a parlament színpadáról”, mivel az SZDSZ sem akar személyi kérdésekről tárgyalni, az MSZP pedig egységes Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és programja mögött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik