Belföld

Kevés a magyar diplomás?

Az OECD legfrissebb összesítése szerint más országokkal összehasonlítva Magyarországon túl alacsony, 17 százalékos a diplomások aránya, miközben az átlag 26 százalék - olvasható az Országos Felsőoktatási és Információs Központ honlapján közzétett összegzésben.

Az OECD Oktatási Igazgatósága 2008-ban is megjelentette Oktatási körkép című kiadványát, melyben a tagállamok oktatási rendszerének főbb mutatóit, a 2006-os évre vonatkozó nemzetközi összehasonlító adatsorokat tette közzé. A felsőoktatási rendszereket, a felsőfokú végzettségűek számának és arányának alakulását, a diplomások munkaerőpiaci helyzetét bemutató adatok mellett a kiadvány az oktatási kiadásokkal, az állami finanszírozással és a megtérülés kérdéseivel is foglalkozik.

A 2006. évi adatok szerint a 25-64 éves népesség körében 17 százalék a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya Magyarországon, tehát az utóbbi évtizedben végbement bővülés ellenére hazánk továbbra is elmarad az OECD-országok 26 százalékos átlagától.

A diplomások arányát tekintve az Amerikai Egyesült Államok és Norvégia toronymagasan vezet 30 százalék feletti mutatóval. Magyarország – Lengyelország, Franciaország, Németország és Görögország társaságában – a középmezőnyben helyezkedik el, a sort Olaszország, Ausztria és Törökország zárja.

A statisztikai adatok továbbra is azt mutatják, hogy a magyar fiataloknak kifejezetten megéri felsőfokú végzettséget szerezni. A foglalkoztatottsági rátát vizsgálva az látható, hogy míg a felsőfokú (és a felső-középfokú) végzettséget szerzők nagyjából az OECD-átlagnak megfelelő arányban vannak jelen a munkaerőpiacon, addig a középfokúnál alacsonyabb iskolázottsággal bírók körében óriási a leszakadás. A diplomás munkanélküliségi arányszám 1997 és 2006 között ugyan kismértékű emelkedést mutatott, de még így is alacsonyabb maradt, mint a legtöbb tagállamban.

Az OECD összegzéséből kiderül az is, hogy a 25-64 éves diplomások jövedelmi előnye a középfokú végzettségűekhez képest Magyarországon kimagaslóan nagy: az összes OECD-ország közül a legmagasabb, közel 120 százalékos. Nemek szerint ugyanakkor komoly különbségek figyelhetők meg: a diplomás férfiak több mint két és félszer annyit keresnek, mint a csak érettségizettek, a diplomás nők esetében a középfokú végzettségűekhez mért jövedelmi előny lényegesen kisebb, “mindössze” 89 százalékos – olvasható az OFIK összegzésében.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.