Belföld

Békés volt a Tarka Magyar! – videóval és képgalériával

Véget ért a Tarka Magyar! felvonulás, amelyhez csak a Hősök terén csatlakozott Gyurcsány. Csak pár ellentüntető volt, rendőr jó sok. A környéket lezárták. A városban dugó alakult ki. Sólyom támogatta a kezdeményezést. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!

Véget ért a Tarka Magyar! felvonulás, amely a Gödör Klubtól a Hősök teréig vonult, majd itt Rácz Kati és zenekara szórakoztatta a közönséget. Végül mindenki egy tarka ruhadarabot emelt a magasba, amelyet egy daruról lefotóztak. Tudósítónk szerint a tömeg hazaindult.

A kormányfő felesége, fiai, több barátja és Daróczi Dávid kormányszóvivő társaságában, civil ruhás testőrök kíséretében érkezett meg a rendezvényre, újságíróknak nem nyilatkozik, ám tudósítónk szerint valamennyi tévékamera őt vette.

Közéleti személyiségek sora vett részt

Az erőszak és kirekesztés ellen meghirdetett demonstráció 4-5 ezer résztvevője között több közéleti személyiség, zenész, színész és politikus is feltűnt. Jelen volt többek között Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának elnöke, az SZDSZ ügyvivője, Lévai Katalin európai parlamenti képviselő és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is.

Lévai Katalin szerint a Tarka Magyar! rendezvény résztvevői megmutatták, hogy az utcai jelenlétet is lehet békés és nemes célra használni és nincs helyük a kirekesztő szélsőséges megnyilvánulásoknak. A szocialista képviselő az MTI tudósítójának úgy fogalmazott: “a civil kurázsi mutatkozott meg, eddig gyengék voltak a civil szervezetek és az emberek, de megmutatták, bátrak és hogy nem félnek, nem lehet terrorizálni őket”.

Kolompár Orbán azt hangsúlyozta, hogy a szélsőségeknek nincs tere és szerepe Magyarországon, a józanul gondolkodó többség az utcán van, nemet mond a náci szellemiségnek és igent mond arra, hogy megkülönböztetés nélkül, békében, egymás elfogadásával egy közös országban akarnak élni.

Külföldiek is felvonultak

A demonstráción több külföldi egyetemista is jelen volt, az MTI-nek arra a kérdésre, hogy miért vesznek részt a megmozduláson, többen úgy válaszoltak: a demokráciában és az Európai Unióban nem elfogadott, hogy valakit bőrszín, vallási meggyőződés, vagy nemzeti hovatartozás miatt kirekesszenek és ezeknek a megnyilvánulásoknak nincs, nem lehet helye egy civilizált táradalomban.

Megjegyezték: azért tanulnak Magyarországon, hogy országuk kultúráját is képviseljék, illetve a magyar nép gazdag és színes kincseit saját hazájukban honfitársaikkal is megismertessék.

Kevés ellentüntető, rengeteg rendőr

Tudósítónk szerint rengeteg volt a rendőr és a rendőrségi autó a környéken, főleg az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésénél. Ellentüntetők szinte nem voltak, csak a bejáratnál találkoztak néhány árpádsávos zászlót lobogtató fiatalemberrel. A Hősök terén pedig Gonda László is feltűnt, maroknyi csapatával.

Tekintse meg képgalériánkat a felvonulásról! (Fotók: Gáti András)

Tekintse meg képgalériánkat a felvonulásról! (Fotók: Gáti András)

Tudósítónk becslése szerint kétezer-kétezerötszáz résztvevője lehet a felvonulásnak. A rendőrség szerint viszont mintegy 4-5 ezer főre duzzadt a Tarka Magyar! elnevezésű rendezvény résztvevőinek száma, mire a tömeg az Erzsébet térről az Oktogonra ért.

Amíg a tömeg az Andrássy úton a Hősök tere felé vonult, a környező utcákat a rendőrség lezárta, a kordonok mellett végig rohamrendőrök álltak, teljes felszerelésben, könnygáz kilövésére alkalmas fegyverrel. Az Oktogonon egy vízágyú is készenlétben állt. A demonstráció helyszíne fölött helikopter körözött.

legyen ön is fn tudósító!

Ön is ott van a felvonuláson? Ossza meg képeit, tapasztalatait a FigyelőNet olvasóival! Anyagait töltse fel a FigyelőNet Tudósítójába!

A szervezők törvényi szabályozást kértek

Bódis Kriszta, a demonstrációt szervező mozgalom szóvivője a résztvevőkhöz intézett beszédében elmondta: a magyar politika is felelős az országban tapasztalható kirekesztő és szélsőséges magatartás miatt. Hangsúlyozta: a politikusok feladata, hogy megfelelő törvényi szabályozást alkossanak a demokrácia védelmében.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy felvonulásukkal a magyar alkotmány mellett tesznek hitet, azt akarják kifejezni, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartó országban akarnak élni.

Sólyom támogatja a célokat

Sólyom László egyetért a Tarka Magyar!, pártpolitikától független, civil szervezetek kezdeményezte demonstráció célkitűzéseivel. A köztársasági elnök az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom ügyvivőjének írt levelét szombaton közölték a rendezvény honlapján.

Sólyom László ebben úgy fogalmaz: meggyőződése, hogy tartós és megnyugtató megoldást csak a hosszú távra tekintő és hiteles politikai fellépés adhat. Ennek olyannyira kívánatos kialakításában a civil szerveződések akciói komoly segítséget jelentenek. Ez utóbbiakban mutatkozik meg igazán a szólásszabadság, az egyesülési és a gyülekezési jog jelentősége.

Hozzáfűzi: “Tavaly szeptemberben országgyűlési beszédben, majd a nemzeti és kisebbségi jogok országgyűlési biztosának írt decemberi levelemben is leszögeztem, hogy a radikális jobboldal eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek”.

Sólyom László üdvözli, hogy a demonstráció ugyancsak fellép a rendőri erőszak, és a falvakban kialakult helyzet ellen, ami a közrend felbomlása és az önbíráskodás felé tart. “Az ilyen jelenségekkel kötelességünk szembeszegezni saját értékrendünket. Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését, és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését. Ki kell fejeznünk tehát szolidaritásunkat” – áll a levélben.

A Magyar Antifasiszta Liga (MAL) ezzel szemben visszavonta támogatását. Az MTI-vel szombaton azt közölte a szervezet, hogy a Tarka Magyar demonstrációt megelőző történéseket áttekintve és elemezve jutott erre a döntésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik