Belföld

Védeni akarják a feljelentőket

A kormányzati és civil szakértők közösen dolgoz ki koncepciót arra, hogyan lehet érdemi védelemben részesíteni a a korrupciós ügyekben bejelentést tevő személyeket. Amerikában jelentős pénzzel is jár egy-egy korrupciós ügy bejelentéséért.

Éppen húsz éve kezdtek meg az Egyesült Államokban egy olyan törvényhozási folyamatot, amely arról szól, hogyan lehet nagyobb ösztönzést és védelmet adni az embereknek – dolgozzanak akár a köz-, akár az üzleti szférában -, hogy feltárják a korrupciós eseteket – nyilatkozta az MTI-nek Draskovics Tibor igazságügyi miniszter.

Pénz jár a feljelentőnek

Az Egyesült Államokban a törvények húszéves működése nagyon sikeresnek bizonyult. Kiderült ugyanis, lehet áttörést elérni a korrupcióellenes fellépésben, ha a feljelentők bízhatnak abban, hogy retorzió nem érheti őket, sőt komoly anyagi előnyre tehetnek szert egy-egy eset feltárásakor. Ha valaki nem magán-, hanem közérdekből tár fel egy jelentős korrupciós ügyet, és a hatóságok nemcsak az adófizetőket ért kárt tudják megtéríteni, hanem sikerül annak a háromszorosát is befizettetni a szabályszegőkkel, akkor ebből a a bejelentést tevő is 15-30 százalékban részesedik.

Az amerikai tapasztalatok döbbenetesek, hiszen húsz év alatt több tízmilliárd dollárt szedett be az amerikai kincstár olyan cégektől, amelyek korrupciós ügybe keveredtek. Az egészet azért érdemesmefigyelni, mert Magyarországon – minden erőfeszítés ellenére – láthatóan nem sikerült áttörést elérni a korrupció elleni fellépésben. Draskovics Tibor szerint az IRM-ben megkezdték ezeknek a tapasztalatoknak az elemzését, ami rövidesen jogalkotási kezdeményezéshez vezet majd. Nem biztos ugyanakkor, hogy mindent pontosan ugyanúgy kell átvenni, ahogyan az Egyesült Államokban van – tette hozzá. Konkrét tervekről tavasszal lehet majd beszélni.

Nőtt a korrupció

A Transparency International szeptember 23-án tette közé jelentését, amely szerint Magyarország a korrupciós érzékelési index (CPI) nemzetközi rangsorában 5,1 ponttal a 47. helyre csúszott vissza a tavalyi 39. helyről, és a régióban Szlovénia, Észtország után az idén Csehország is megelőzte. A korrupciós érzékelési index az állami szektorban, a politikusok és közhivatalnokok körében tapasztalható korrupciót vizsgálja.

A kormány tavaly hozta létre a korrupció elleni küzdelem koordinálására az Antikorrupciós Koordinációs Testületet (AKT), amelynek csütörtöki ülésén Draskovics Tibor miniszter meghívására részt vett April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete és Stephen M. Kohn, a közérdekű bejelentők védelmére életre hívott egyesült államokbeli civil szervezet, a National Whistleblower Center elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik