Belföld

Tarka magyar: nem lesz kordon

A rendőrség lezárja az Andrássy út bekötő utcáit a szombati Tarka Magyar rendezvény biztosítása során, a résztvevők csak az Erzsébet téren és a Hősök terén csatlakozhatnak a megmozduláshoz.

A rendőrség megállási és közlekedési tilalmat vezet be az Andrássy út környezetében péntektől, a zárások a bekötőutcákban lesznek, és nem az Andrássy úton. Az ezredes megjegyezte: arra törekszenek, hogy a lehető legrövidebb ideig korlátozzák a közlekedők mozgását, és ahogy vonulnak a demonstrálók, a lehető leggyorsabban visszaadják a közlekedőknek a lezárt területeket.

A rendezvény helyszínére az Erzsébet téren és a Hősök terén lehet csatlakozni, útközben erre nem lesz lehetőség. Ez vonatkozik a média képviselőire is, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell a rendőrségen.

Mindazok, akiknek dolguk van a lezárt területen – ott élnek, dolgoznak, színházba, esküvőre tartanak – egy ellenőrzés után eljuthatnak a megfelelő helyszínekre, és – közölte Bozsó Zoltán a rendőrfőkapitány-helyettes. Egy kérdésre válaszolva elmondta: a szervezők dönthetik el, ki jöhet be a rendezvényükre és ki nem. Abban az esetben, ha korlátozni szeretnék valaki belépését, és ezt nem tudják megoldani a rendezők, akkor kérhetik a rendőrség segítségét.

Bódis Kriszta, a Tarka Magyar demonstráció szóvivője telefonon elmondta: ha a rendőrség úgy látja, hogy a demonstráció biztosítására kordonállítás szükséges, elfogadják azt.

A demonstráció szombat délután fél négykor kezdődik az Erzsébet téri Gödörnél, innen indul a menet az Andrássy úton át a Hősök teréig. Itt, várhatóan hat órakor, a résztvevők tarka ruhadarabokat emelnek majd a magasba. A kirekesztés és az erőszak ellen tüntetők mellett eredetileg ellentüntetést is szerveztek, ám ennek területfoglalási kérelmét a szervezők végül visszavonták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik