Belföld

Az MSZP-kongresszus nem szavaz a Megegyezésről

Lamperth Mónika szerint a miniszterelnök Megegyezés című írásáról nem szavaz az MSZP október 11-i rendkívüli kongresszusa, de lesz „kongresszusi dokumentum", amit Szekeres Imre elnökhelyettes vezetésével készítenek elő - az MSZP elnökének kabinetvezetője erről pénteken beszélt az MTV Nap-kelte című műsorában.

„A Megegyezés az egy kiindulópont, de a Megegyezés dokumentum maga nem lesz kongresszusi dokumentum, effektíve, konkrét szavazás erről (…) nem lesz” – mondta Lamperth Mónika.

A kabinetvezető szerint lesz kongresszusi dokumentum, ezt a párt alapszabálya szerint a szerkesztőbizottság készíti elő, amit Szekeres Imre elnökhelyettes vezet.

Hozzátette: Szekeres Imre a javaslatsort nem a „kisujjából kapja ki”, hanem azokból a szándékokból áll össze, amelyek megfogalmazódtak az MSZP elnökségében és azokból, ami vitaként a következő egy hétben az MSZP helyi szervezeteiben, küldöttcsoportjaiban megjelenik.

Arra a felvetésre, hogy a kongresszus eredetileg három alternatíva között döntött volna – az előrehozott választás, az SZDSZ által javasolt szakértői kormány vagy a Megegyezés programjának elfogadása – most azonban már csak ez utóbbi maradt, Lamperth Mónika azt mondta: szerinte a kongresszus nem vált okafogyottá, csak átalakult a célja és a funkciója.

Úgy fogalmazott: komoly politikai feladvány az MSZP és a kormány számára, hogyan tud többséget teremteni az adótörvényekhez és a költségvetéshez, és egy ilyen időszakban MSZP legmagasabb döntéshozó testülete tud és kell hogy tudjon adni néhány olyan erős impulzust, politikai támogatást, ami mentén az MSZP és a kormány meg tudja a többséget teremteni.

Ajánlott videó