Belföld

Letaszították a nőket a népszerűségi trónról

Szeptemberben Sólyom László, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán volt a legnépszerűbb politikus, de a hagyományosan kedvelt Szili Katalint és Dávid Ibolyát még Orbán Viktor is megelőzte. Kókát továbbra sem csípjük.

A szeptemberi Medián-felmérés alapvetően a pártok közötti erőviszonyok változatlanságát mutatja. A választani tudó „biztos” szavazók szűk kétharmada a Fideszre, bő egynegyede pedig az MSZP-re szavazna, az MDF és az SZDSZ támogatottsága 1 százalékkal marad el a parlamenti küszöbtől, a többi párt támogatottsága pedig legfeljebb felfelé kerekítve éri el az 1 százalékot.

Nagyjából változatlan a sorrend a politikusok népszerűségi listáján is, bár néhány ellenzéki vezető elismertsége növekedett az előző hónaphoz képest. Az első tízbe például csak két szocialista politikus, Szili Katalin és Göncz Kinga tudott bekerülni. A listát viszont a kormány prominensei (Gyurcsány és Veres János), és megszokott módon Kóka János zárja.

Forrás: Medián

Forrás: Medián

Jelentősen növekedett viszont az előrehozott választást akarók aránya – valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a kérdés a parlamentben is napirendre került. A kérdőívben felsorolt négy opció közül csaknem minden második válaszadó ezt választotta, többen, mint a három másik lehetőséget együttvéve.

A lehetséges politikai forgatókönyvek megítélése természetesen szorosan összefügg a pártpreferenciákkal. Az MSZP támogatóinak bő háromnegyede a Gyurcsány-kormányt tartaná hivatalában, a jobboldali szavazók hasonló arányban vannak az előrehozott választás mellett. A szokásosnál kétszer nagyobb minta alapján az SZDSZ szavazóinak a véleménye is viszonylag pontosan vizsgálható: a liberálisok nagy többsége vagy egy új MSZP-SZDSZ-koalíciót vagy egy szakértői kormányt támogatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik