Belföld

Hűvös lesz a hétvége

A gyakran változó felhőzet mellett északon több lesz a felhő, ott csak rövidebb, délen hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Országszerte 18-23 fok várható. A hétvégén 8-10 fokkal lehet kevesebb.

Csütörtök estig a Kárpát-medence északi területeire az Északi-tenger középpontú ciklon déli peremén délnyugati áramlással enyhébb, időnként nedvesebb léghullámok érkeznek, ezért a változó felhőzet mellett északon kevesebb, délen több napsütés várható. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Északon helyenként gyenge eső, zápor is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül, néhol időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18 és 23 fok között várható.

Pénteken napközben gyökeres átalakulás kezdődik időjárásunkban, záporok kíséretében. Az Északnyugat-Európában örvénylő ciklonrendszer hosszan elnyúló frontzónája átvonul a Kárpát-medence felett, szombaton jelentős mennyiségű csapadékot okozva. Hátoldalán nyolc-tíz fokkal hidegebb levegő zúdul hazánkba, jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A vasárnap csökkenő felhőzet hétfő hajnalra erős lehűlést eredményez. Hétfőn és kedden váltakozó felhőzet, több-kevesebb napsütés várható.

Az Északi-tenger feletti középpontú ciklon hatására Észak- és Közép-Európa nagy részén sok a felhő, több helyen fordul elő eső, zápor. A hőmérséklet csúcsértéke általában 10, 17 fok között alakul, de Északkelet-Európában többfelé a 10 fokot sem éri el.

Ugyanakkor szárazföldünk déli felének időjárását döntően anticiklonális hatások alakítják. A Földközi-tenger mentén általában sok a napsütés, csendes, késő nyárias az idő, a délutáni órákra többnyire 20, 25 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félsziget déli felén helyenként 28, 29 fokot is mérnek.

Bővebb információért kattintson időjárás oldalunkra >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik