Belföld

Brüsszelbe tülekednek a magyar politikusok

A belpolitikai helyzet alakulásával egyre nagyobb a tülekedés az EP-listára kerülésért: a viszonylag jól fizető, biztos állás presztízst is jelent, így kiváló menekülési útvonal. Több vezető fideszes politikus szeretne kimenni, ezzel veszélyeztetve a már kint lévők újraválasztását, de pletykák szerint Gyurcsány is Brüsszel felé kacsingat.

Már most érezhető a tülekedés a 2009-es európai parlamenti választási listákra való felkerülésért. Mint egy brüsszeli forrásunk fogalmazott, mindenki igyekszik letenni névjegyét és hallatni a hangját: a szocialista Hegyi Gyula például a Guardianben publikált, Barsiné Pataky Etelka a Galileo-programmal szerzett nevet magának, de van, aki könyvet ad ki vagy konferenciát szervez.

A viszony viszont igen fagyos, mind az MSZP- és a Fidesz-delegáció között, mind az egyes csoportokon belül. A legnagyobb ellenzéki párt által delegált frakcióban például vannak olyan képviselők, akik csak a legszükségesebb esetben szólnak egymáshoz.

Sok az eszkimó?

Valamennyi párt európai képviselőjének van aggódni valója: az SZDSZ és az MDF a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint nem éri el az öt százalékot, ami az EP-választásnál is bejutási küszöb. Így rezeg a léc, hogy az eddigi két liberális (Mohácsi Viktória és Szent-Iványi István) és egy fórumos (Olajos Péter) jelölt vissza kerül-e Brüsszelbe.

A nagy pártok sem lehetnek azonban nyugodtak: az MSZP a jelenlegi népszerűségét nézve könnyen veszíthet helyeiből (most kilenc főt delegálnak), a 12 fős Fidesz-küldöttségnek pedig a Jobbik és az új aspiránsok jelenthetnek kihívást. Ráadásul 2009-től Magyarország a jelenlegi 24 hely helyett csak 22-vel gazdálkodhat (eddig ugyanis elosztották az akkor még csak tagjelölt románok és bolgárok helyeit).

Irány Brüsszel?

A Fidesz esetében valamennyi jelenlegi képviselő bízik újraválasztásában, mint forrásunk fogalmazott, ez egy jó csapat. Barsiné Pataky Etelka, Gál Kinga, Gyürk András, Járóka Lívia, Schmitt Pál, Schöpflin György, Surján László és Szájer József semmiképpen sem hagyható le a 2009-es listáról.

A FigyelőNet brüsszeli forrása szerint a Fidesz arra számít, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzet alapján elegendő szavazót tud mozgósítani a hagyományosan csekély érdeklődésre számot tartó EP-választáson. Számításaik szerint a jelenlegi keret mellett még három plusz képviselői helyhez jutnak, amit olyan ütős nevek tölthetnek fel, mint Áder János, vagy Deutsch Tamás. Egyes hírek szerint a listát Schmitt Pál és Szájer József vezetheti, ám hivatalos döntés még nincs. Mint forrásaink egybehangzóan vélekedtek: a listáról valószínűleg egy személyben Orbán Viktor dönt majd.

Mint Fidesz-közeli forrásunk kifejtette, Szájer József drukkol a legjobban a jó eredményért, ha ugyanis sikerülne még plusz két képviselői helyet megszerezniük, az EP matematikája szerint, mint a néppárti Fidesz-delegáció vezetője, felkínálhatják neki a testület alelnöki posztját.

Morvai és Gyurcsány is Brüsszel felé kacsint?

Nem ennyire optimista egy másik, fidesz-közeli forrásunk. Véleménye szerint, ha megvonnak két helyet Magyarországtól, és ráadásul bekerül a Jobbik (erre szakértők is adnak esélyt), jó, ha a jelenlegi keret megmarad. A Jobbikot valós veszélynek tartja brüsszeli informátorunk is.

Brüsszel hagyományosan ideális menekülési útvonal azon politikusoknak, akiknek valamilyen okból kiáll a szekere a hazai politikából, és kiváló helyszín a “pihentetésre”. Még mindig tartja magát az – a Daróczi Dávid kormányszóvivő által augusztusban határozottan cáfolt – pletyka, hogy Gyurcsány Ferenc Kovács László EU-biztosi posztjára pályázna. Mindez abban az esetben képzelhető el, ha nem lesznek előrehozott választások, hanem a kormány egy új miniszterelnökkel igyekszik kihúzni 2010-ig (a biztosi posztra a kormány jelöl). De felmerült az is, hogy a miniszterelnök az MSZP listavezetőjeként, biztosan bejutó helyen dobbantana Brüsszelbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik