Belföld

Bizottsággal vizsgáltatná az adatgyűjtést az SZDSZ

Benyújtotta az adatgyűjtési ügyben a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező javaslatát Gulyás József, az SZDSZ országgyűlési képviselője. Korábbi nyilatkozatok alapján a Fidesz nem támogatja a testület felállítását.

A testületnek az előterjesztés szerint 32 kérdésre kell választ adnia az alakuló ülésétől számított 180 napig tartó megbízatása alatt.

Az ellenzéki képviselő kezdeményezését azzal indokolja, hogy nem lehet tisztán látni az állampolgárok személyes adatainak biztonságát, valamint egyes állami szerveket, közszereplőket érintő információszerzési, más néven árnyék-titkosszolgálati botrány kiterjedését illetően. Gulyás József szerint méltatlan a jogállamiság normáihoz az, ahogyan az ügyet az arra illetékesek kezelik.

A politikus szerint jogosan merül fel az a kérdés, kik és milyen formában döntöttek arról, hogy milyen információkat hoznak nyilvánosságra az üggyel kapcsolatban, nem sérti-e a nyomozás érdekeit, ha a folyamatban lévő nyomozás esetében sorra kerülnek ki a hatóságoktól adatok, bizonyítékok.

Egy hete a fideszes Répássy Róbert azt mondta a távirati irodának, hogy pártja szerint nem lenne értelme a lehallgatási ügyben vizsgálóbizottságot felállítani, ráadásul egy ilyen testület alkotmányellenesen működne; a szocialista Csiha Judit azon a véleményen volt, hogy akkor lenne szükség ilyen testületre, ha felmerülne a politikai felelősség kérdése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik