Belföld

“Balról nem kerestek, jobbról üzengetnek”

Nem zárja ki a költségvetés megszavazását a lapunknak villáminterjút adó Tóth András, ha a büdzsé megfelel a kívánalmaknak. A Fidesz-frakcióból egy éve távozott országgyűlési képviselő elmondta, baloldalról még nem keresték meg, jobbról pedig csak üzengetnek neki.

Úgy tűnik, két – a költségvetési bizottságból – távolmaradó exfideszes képviselőn múlt, hogy a testület általános vitára engedte a kormány által benyújtott adótörvényeket. Az ügy azért is pikáns, mert Gyurcsány Ferenc ettől – illetve az ehhez kapcsolódó büdzsé elfogadásától – tette függővé lemondását.

A FigyelőNet megkereste az egyik távolmaradót, Tóth Andrást, Újfehértó polgármesterét, aki egy éve lépett ki a Fidesz frakciójából. Akkor személyes okokkal magyarázta a döntését.

Tóth (jobbra) szavazni fog (Fotó: MTI)

Tóth (jobbra) szavazni fog (Fotó: MTI)

Mit szól a csütörtöki hírekhez? A Magyar Nemzetben olyan címmel jelent meg írás, hogy „Két exfideszes a kormány mellett?”. Önről és Lengyel Zoltánról írnak.

Nem láttam magyar újságokat, épp külföldön vagyok szabadságon. Ezért nem is minősíteném a cikket, csak annyit mondok, nem hiszem hogy engem támadni kéne. Nem szeretem az ilyen stílust. Érdekes módon tizenegy hónapig békén hagytak.

Szabadsága miatt nem vett részt az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén? Ha ott van, lehet hogy át sem megy az adójavaslat. A költségvetési szavazáson azért részt vesz?

Most, mint mondtam, külföldön vagyok. A költségvetési szavazáson ott leszek.

És megszavazza a büdzsét?

A költségvetés tervezetét hétfőn kaptam kézhez. Közgazdász vagyok, ezért előbb elolvasnám, értékelném és csak aztán mondanék véleményt róla. Ha megfelelő, igennel szavazok rá.

Exfideszesként az sem vonzza, hogy a büdzsé megbuktatásával a miniszterelnök is megy?

Nézze, én akár a parlament feloszlatásában is partner vagyok, de előbb a 2009-es évet el kell indítani. Legyen az országnak rendes adótörvénye és legyen egy megfelelő költségvetés.

Mintha egy kormánypárti képviselőt hallanánk. A szocialisták még nem keresték meg?

Nem.

És a Fideszből?

Onnan csak így, a sajtón keresztül üzengetnek. Pedig én világosan megmondtam, hogy azért szálltam ki, hogy a magam ura legyek.

Ez lenne a személyes ok, amivel korábban a frakcióból való távozását indokolta?

Nem szeretem a pótcselekvéseket, a fölösleges megkötéseket és nem szerettem a frakcióüléseken ülni.

A másik exfideszes, Lengyel Zoltán bejelentette, hogy a jövőben a kisgazdákat képviseli a Parlamentben. Önt megkeresték már kisebb pártok?

Kerestek – lényegtelen, hogy kik – de hiába. Innen is üzenem: senki ne keressen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik