Belföld

Októbertől magyar katonák irányítják a kabuli repteret

Szerdától magyar katonák vezetik az afganisztáni főváros repülőterének irányítását - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya.

A honvédség szolnoki helikopterbázisának parancsnokhelyettese, Varga Csaba ezredes vezetésével dolgozó mintegy 70 fős magyar kontingens 2009. március 31-ig látja el a kabuli repülőtér kulcsbeosztásait.

A szaktárca közleménye szerint a magyar katonák tevékenysége összetett, a felelősség óriási: Afganisztán legjelentősebb utas- és teherforgalmát lebonyolító, kettős hasznosítású nemzetközi légikikötőjének katonai irányítását és működtetését végzik majd a magyar katonák.

Az Észak-atlanti Szövetség 2004 óta látja el az egy kifutópályával rendelkező, kétezer méteres tengerszint feletti magasságon található Kabuli Nemzetközi Repülőtér üzemeltetését, amely létfontosságú szerepet tölt be a NATO katonai műveletében. A feladatot a NATO-tagállamok 6 hónapos rotációban látják el. Magyarország Belgiumot váltja.

A repülőteret jelenleg polgári és katonai repülőgépek is használják. A belga és holland F-16-osok mellett többek között itt található a nemzetközi segítséggel újjáélesztett afgán légierő szállítóalakulata is.

A parancsnoki és a törzsfőnöki beosztáson túl október 1-jétől a logisztika, a biztonság, a híradás, a légi műveletek és a légi forgalmi irányítás, a tűzszerészbiztosítás, a meteorológiai biztosítás, valamint a személyügy vezető beosztásaiban is magyar katonák dolgoznak a repülőtéren.

A magyar katonák nagy része már korábban is szolgált egyéni beosztásban a repülőtéren. A repülőtér folyamatos fogadókészségének biztosítása mellett a magyar szakembereknek jelentős szerepük lesz a következő fél évben abban, hogy tanácsaikkal, szakértelmükkel segítsék az illetékes afgán minisztériumok és hatóságok munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik