Belföld

MSZP: a távhőre nem vonatkozik a klímaadó

Kikerülhet az úgynevezett klímaadó hatálya alól a távhő - mondta Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az unió tervei szerint ezt az adót azoknak a nagy ipari és mezőgazdasági üzemeknek kellene fizetniük, amelyek az üvegházhatású gázokra vonatkozó kvótát túllépik – közölte a politikus. Hozzátette: a klímaadót 2010-ben vagy 2011-ben vezetik be, és tonnánként 20-30 euró között lehet a mértéke, de mind a bevezetés idejéről, mind a klímaadó mértékéről vita van.

Hegyi Gyula elmondta: módosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy a távhő után ne kelljen ilyen adót fizetni, és ezt a javaslatot az összes jelentős politikai párt támogatja.
Indokként azt mondta, hogy nagy igazságtalanság lenne, ha a nagy ipari telepen előállított távhő után beszednék ezt a közterhet, miközben az egyéni fűtésre nem lehet ilyen díjat kivetni.

Az előzetesen meghirdetettel ellentétben Szanyi Tibor országgyűlési képviselő nem volt jelen a sajtótájékoztatón, mert parlamenti bizottsági ülésen vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik